Návrh ústavních změn prošel v tureckém parlamentu i podruhé

Erdogan si chce změnou ústavy pojistit svou moc (zdroj: ČT24)

Turecký parlament odhlasoval sedm z osmnácti článků nového ústavního zákona, který posílí prezidentovy pravomoci. Jde o hlasování ve druhém čtení, které je rozděleno na etapy. Definitivně o ústavní změně rozhodne třetí kolo hlasování a pak se k výsledku bude konat referendum. Prezidentu Recepovi Tayyipovi Erdoganovi dává změna podle agentury Reuters šanci zůstat v úřadu do roku 2029.

Pro sedm článků, o nichž se hlasovalo, zvedlo ruku více než 330 poslanců, což je požadovaná většina pro schválení ústavních změn. O zbylých jedenácti článcích a pak o celém balíčku se bude hlasovat podle tureckého tisku do konce týdne. Referendum by se mělo konat na jaře.

Změna kromě jiného rozšíří parlament ze současných 550 na 600 křesel a volby do něj se budou konat po pěti letech, nikoli po čtyřech, jak tomu bylo dosud. Parlamentní volby se mají konat společně s prezidentskými. Prezident bude moci být stranický a bude mít povoleno stát v čele své strany. Minimální věk pro kandidaturu do parlamentu se snižuje ze současných 25 na osmnáct let.

Opoziční levicová Lidová republikánská strana (CHP) a prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) připravované změny označují za upevňování autoritářského režimu.

Změny mají ale šanci na přijetí, protože kromě vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), která má v parlamentu 316 poslanců, je podporuje nacionalistická opoziční Strana národní akce (MHP), která má 39 křesel. Aby mohla být změna předložena ke schválení v referendu, musí mít v parlamentu podporu nejméně 330 poslanců.