K pátrání po MH370 se Austrálie může vrátit. V případě nových důkazů

Ještě v úterý vše nasvědčovalo tomu, že jedna z největších leteckých záhad s názvem MH370 je uzavřeným případem. Malajsie, Čína i Austrálie oznámily konec pátrání po letadle zmizelém v roce 2014. Vláda poslední jmenované země je ale připravena pokračovat – pokud dostane jasná vodítka, kde hledat.

Letadlo s 239 lidmi na palubě se ztratilo z dohledu radarů 8. března 2014 na cestě mezi Kuala Lumpurem a Pekingem. Od té doby se do pátrání zapojilo hned několik států. Prozkoumáno bylo na 120 tisíc čtverečních kilometrů Tichého oceánu.

Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie a francouzského ostrova Réunion se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu. Vyšetřovatelé zkoumají také několik dalších kusů stroje nalezených v Mosambiku a v Jihoafrické republice.

Mezi 227 pasažéry a 12 členy posádky bylo zastoupeno celkem 14 národností. Největší skupinu – 153 lidí – tvořili Číňané.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle analýzy z listopadu 2016 letadlo spadlo poté, co došlo ke změně směru a výšky letu. K tragédii zřejmě došlo po vyčerpání paliva. Zda šlo o úmysl nebo nehodu, se stále neví.

Australský ministr dopravy Darren Chester nyní uvedl, že k pátrání by se jeho země mohla v budoucnu vrátit. Podmínkou ale budou jen „jasné nové důkazy“.

Austrálie spolu s Čínou a Malajsií pátraly po letadlu téměř tři roky. Za operaci utratilo trio zmíněných států v přepočtu 4 miliardy korun.

Jak mohly vypadat poslední okamžiky letu MH370? (zdroj: ČT24)

„V budoucnu nevylučuji opětovné pátrání,“ prohlásil Chester, který ale zároveň nechce v blízkých obětí probouzet falešné naděje. „Pokud o tom chceme uvažovat, musíme mít jasné nové důkazy, které nás dovedou do konkrétní oblasti,“ dodal.

Už v červenci zúčastněné státy prohlásily, že z kraje nového roku pátrání ukončí, pokud se žádné nové důkazy neobjeví. Ve společném prohlášení uvedly, že nicméně doufají v objevení nových stop po letu MH370.

Pozůstalí po obětech letu MH370
Zdroj: Reuters

Příbuzní obětí se k úternímu kroku vyjádřili kriticky jako o „nezodpovědném“. Skupina s názvem Voice370, která se zabývá podporou pozůstalých, tvrdí, že nalazení malajsijského letadla je „zodpovědností vůči celé veřejnosti, která leteckou dopravu využívá“. „Konec v této fázi ukazuje šokující absenci důvěry v data, nástroje i doporučení řady expertů,“ stojí v prohlášení.

Premiér Malcolm Turnbull se nechal slyšet, že s pozůstalými soucítí, nicméně úřady prý udělaly dosud vše, co bylo v jejich silách. „Je to bezprecedentní operace. Byla vedena ve spolupráci s nejlepšími odborníky, a to v místech, která byla považována za nejpravděpodobnější… Hluboce litujeme, že stroj dosud nebyl nalezen,“ dodal šéf vlády.