Ministr Stropnický v Izraeli: Smlouva na radary by měla být do dvou měsíců

Události: Ministr Stropnický v Izraeli (zdroj: ČT24)

Podepsání smlouvy na dodávky izraelských radarů české armádě je na spadnutí. Vyplynulo to z návštěvy ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v Izraeli. „Během dvou měsíců bychom měli podepsat smlouvu na osm špičkových izraelských radarů MADR, hodně si slibujeme i od již nastartované spolupráce v oblasti kybernetické obrany,“ řekl ministr. Během své cesty navštívil také české vojáky na dvou zahraničních misích. Z Izraele se přesune do Egypta.

Česko-izraelská vojenská spolupráce sahá ještě před zrod izraelské armády v roce 1948. Praha tehdy rodícímu se státu dodala na 45 tisíc střelných zbraní, skoro sto milionů kusů munice a 59 bojových letadel.

O 69 let později se situace obrátila. Tentokrát to jsou Češi, kdo od Izraelců nakupují moderní vojenské technologie. Konečná smlouva o dodávce osmi mobilních radarů za 3,5 miliardy korun by se měla podepsat do několika týdnů.

Po vítězství v armádním tendru rozhodla česká vláda pro víceúčelový radar MADR. Mozek izraelského protiraketového systému Iron Dome nahradí zastaralá zařízení sovětské výroby.

Ministr Stropnický s českými vojáky v Izraeli
Zdroj: ČT24

„V České republice spolupracujeme s velmi dobrým místním výrobcem radarů, firmou RETIA. Jsme s tou spoluprácí velmi spokojení,“ pochvaloval si Igo Licht, ředitel prodeje izraelského výrobce radarů ELTA. 

Na rozdíl od slunného Jeruzaléma a Tel Avivu odráží pošmourné počasí na Golanských výšinách místní dramatickou atmosféru.
Jakub Szántó

V rámci strategického dialogu stojí Česko i o izraelské zkušenosti s bojem proti počítačovým hrozbám. „Obrana znamená detekovat ten kybernetický útok a být schopen ho eliminovat. V tom izraelská strana patří k těm nejpokročilejším,“ uvedl ministr obrany Stropnický.

Šéf obrany navštívil i české vojáky na Golanských výšinách. Jen nedaleko od demilitarizovaného pásma obsazeného syrskými rebely tam své úkoly v misi OSN UNDOF plní už jejich druhá trojice.

„Je důležité, abychom i v tomto velmi těžce zkoušeném regionu, který má přímý vliv na počet emigrantů do Evropy, byli aktivní. Je to v našem vlastním zájmu,“ podotkl Stropnický.

Ve středu ráno míří ministr obrany na návštěvu další zahraniční mise – tentokrát na egyptský Sinajský poloostrov. Tam slouží dvacítka českých vojáků a letoun CASA jako páteř mezinárodní mírové mise MFO – a i tady v plně bojových podmínkách.