Střelba v mexickém nočním klubu: nejméně pět mrtvých

Nejméně pět lidí zabil a dalších patnáct zranil zatím neznámý střelec v nočním klubu mexického letoviska Playa del Carmen na pobřeží Karibského moře. Uvedly to místní úřady. Mezi zabitými jsou podle nich čtyři cizinci, z Kanady, Itálie a Kolumbie.

Zdroj zprávy agentury AP neuvedl žádné podrobnosti vražedného útoku, řekl jen, že vyšetřovatelé nyní vyslýchají svědky události. Motiv zločinu je podle něj nejasný. V rámci vyšetřování byli podle různých zdrojů zatčeni tři nebo čtyři lidé, ale dosud není jisté, zda měli se střelbou něco společného.

Střelba se odehrála venku před klubem Modrý papoušek, podle jehož prohlášení útočil jediný střelec. Klub oznámil, že třemi oběťmi jsou členové ochranky, kteří se snažili zajistit bezpečnost návštěvníků.

Prokurátor Miguel Angel Pech později na tiskové konferenci upřesnil, že mezi oběťmi jsou dva Kanaďané, Ital a Kolumbijec. Do klubu patrně vstoupil jediný střelec, který rozpoutal přestřelku s jinou osobou, která se už nacházela uvnitř. Ochranka festivalu se pokoušela střelbu ukončit, ale sama se ocitla pod palbou. Podle Pecha nešlo o teroristický útok.

Nicméně čtyři muži byli zastřeleni a jedna žena ušlapána v davu, který kvůli střelbě zachvátila panika. Z patnácti raněných je jeden ve vážném stavu, dalších pět bylo po ošetření propuštěno domů.

Střelec zaútočil ve chvíli, kdy se v klubu konal festival elektronické hudby BPM. Americká hudební novinářka Valerie Lee, která byla v době střelby na místě, řekla BBC, že člen ochranky nejprve tvrdil, že jde o zvuky ohňostroje z venku. Informace o údajné střelbě v klubu Džungle, kde festival také probíhá, se nepotvrdily.  

BPM Festival se letos pořádá už podesáté a je populární mezi zahraničními turisty, hlavně ze Spojených států a Spojeného království. Podobné incidenty nejsou v mexických klubech neobvyklé, často jsou ale spojené s místními gangy. Zpravidla k nim proto dochází v klubech, kam chodí členové gangů spíše než zahraniční turisté.