Obama prozradil, jak to chodilo v Bílém domě. A svěřil se, co udělá v první den volna

Končící americký prezident Barack Obama ve svém posledním rozhovoru před odchodem z funkce prozradil zajímavosti ze života své rodiny v Bílém domě. Ujistil například, že stejně jako ostatní Američané, si i Obamovi platili své nákupy. Tvrzení, že žijí na úkor daňových poplatníků, jej prý vždy velmi mrzelo. Stanici CBS také prozradil, jaké plány už má na 21. ledna, kdy bude znovu po osmi letech „jen“ občanem Obamou.

V hodinovém rozhovoru se Obama zamyslel i ohledně svého nástupce Donalda Trumpa a Američany vybídl, aby „toho chlapíka nepodceňovali“. Vyzval republikány a Trumpovy stoupence, aby nezapomněli, že „při postupu vpřed nelze vyprazdňovat určité normy a ústavní tradice“.

Největší zájem diváků ovšem vzbudilo Obamovo vyprávění o životě v Bílém domě. Prezident přiznal, že za dobu svého úřadování si vypěstoval hroší kůži, přesto ho jedna věc dokázala pokaždé ranit – a to když si voliči a komentátoři stěžovali na to, že žije z peněz daňových poplatníků.

„Když lidi dělali, jako že já a moje rodina jsme na léta trvající dovolené, která jde na vrub daňovým poplatníkům… To pro mě pokaždé bylo jako rána do žaludku,“ přiznal Obama.

Ve skutečnosti si Obamovi vždy své náklady platili sami. Výjimkou bylo jen používání prezidentského speciálu Air Force One a platy členů ochranky. Na dotaz reportéra dodal, že i telefony měl plně hrazené úřadem. „Jiná možnost ani nebyla…, ale toaletní papír jsme si kupovali sami,“ zdůraznil odcházející prezident.

„Na konci každého měsíce jsem zaplatil účet za jídlo a další nákupy. Zubní pastu nebo pomerančový džus, všechno jsme si skutečně platili sami,“ dodal.

Obama s rodinou při odletu z Bílého domu
Zdroj: Reuters

Plán na 21. ledna?

A jaké předsevzetí si dal Obama na 21. ledna, kdy se poprvé po osmi letech neprobudí jako prezident Spojených států? „V žádném případě si nenastavím budíka. Tím jsem si skutečně jistý.“

V plánu má také dohnat čas, který kvůli pracovním povinnostem nemohl trávit se svou ženou Michelle. „A vězte, že máme co dohánět,“ naznačil.

Z Bílého domu se Obamovi přestěhují do pronajaté vily s devíti ložnicemi v luxusní washingtonské čtvrti Kalorama. V hlavním městě zůstanou minimálně do doby, než mladší dcera dostuduje.