Bez přístupu na unijní trh si poradíme, řekne prý Mayová v očekávaném projevu

Spolupracovník ČT: Británie je údajně připravená na takzvaný tvrdý brexit (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová prý v úterním projevu o brexitu naznačí, že Británie v případě nutnosti opustí jednotný unijní trh. Informovala o tom britská média. Mayová údajně také vyzve Brity, aby dali stranou zatrpklost, která v zemi zavládla po loňském referendu, a sjednotili se okolo vize Británie více otevřené světu.

Britská premiérka nedávno prohlásila, že oficiální jednání o odchodu Británie z Evropské unie začnou do konce března. Brusel trvá na tom, aby Londýn neomezoval svobodu pohybu – jinak nebude mít přístup k jednotnému trhu. Británie se přitom dlouhodobě snaží snížit počty imigrantů.

Podle britských médií premiérka ve svém úterním projevu naznačí, že Britové se bez privilegovaného vztahu s Unií obejdou a najdou si případně nové partnery. Ministr financí Philip Hammond uvedl, že Británie může změnit svůj ekonomický model, a slíbil, že vláda udělá vše pro to, aby země zůstala konkurenceschopná.

Británie chce mít zcela volné ruce při uzavírání smluv o volném obchodu se zeměmi po celém světě. Jednu takovou už chystá s Novým Zélandem a Britové velmi stojí o podobnou dohodu s USA.
Ivan Kytka
Spolupracovník ČT

Podle lídra opozičních labouristů Jeremyho Corbyna slova ministra financí vyznívají, jako by se Londýn chystal na obchodní válku s EU. „Vypadá to, že se snaží vyhrožovat EU v tom smyslu, že pokud nám nedáte, co chceme, staneme se podivnou entitou na okraji Evropy s nízkým zdaněním firem, která se bude snažit podkopávat jinak úspěšný průmysl v Evropě,“ podotkl Corbyn.

Britský ministr pro brexit David Davis zase listu Sunday Times řekl, že vládní stanovisko bude respektovat vůli lidu a bude trvat na tom, že země si musí udržet kontrolu nad přistěhovalectvím. 

„Vrátíme zpět do našich rukou kontrolu nad našimi zákony a nad migrací,“ sdělil Davis. „Budeme zároveň usilovat o zachování co nejširšího trhu s EU při dalším rozšiřování obchodních styků s ostatním světem,“ zdůraznil přitom.

Mayová odmítá obviňování, že úvahy jejího kabinetu o brexitu jsou zmatené nebo že stále nemá žádný plán pro vyjednávání s Bruselem. Britští podnikatelé a poslanci ji ale kritizují, že zveřejnila jen málo informací o konkrétních plánech na odchod z EU.

Během úterního projevu vystoupí premiérka v Londýně před publikem, ve kterém budou sedět mimo jiné zahraniční diplomaté či její vlastní brexitový vyjednávací tým.

Jak uvedl úřad premiérky, Mayová zdůrazní, že je třeba, aby se Britové sjednotili kolem společných cílů, jako je například ochrana a posilování práv zaměstnanců. V loňském hlasování se pro brexit vyslovilo 52 procent voličů, 48 jich bylo proti.