Z CDU odchází mluvčí pro lidská práva, nelíbí se jí mírný postoj k migrantům

Poslankyně Spolkového sněmu Erika Steinbachová po více než 40 letech odchází z Křesťanskodemokratické unie (CDU). Protestuje tak proti vstřícnému přístupu kancléřky Angely Merkelové k migrantům.

Třiasedmdesátiletá Steinbachová působí jako poslankyně CDU od roku 1990, je rovněž stranickou mluvčí pro lidská práva. Kromě mírné politiky Merkelové vůči migrantům kritizovala také například poslední záchranný program pro Řecko.

V České republice je Steinbachová známa především jako bývalá dlouholetá předsedkyně Svazu vyhnanců (BdV), jenž zastupuje zájmy Němců, kteří po konci druhé světové války museli opustit střední a východní Evropu.

„Volila bych teď CDU? Ne. Vstoupila bych dnes vůbec do CDU? Ne. Z toho mohu vyvodit pouze takové čestné východisko, jakým je odchod z CDU,“ řekla poslankyně listu Welt am Sonntag. Uvedla také, že Merkelová otevřením hranic na podzim 2015 porušila zákon.

Podle listu Welt am Sonntag nemá Steinbachová v plánu vstoupit do protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), doufá ale, že AfD se v listopadových volbách dostane do německého parlamentu.

Na konci loňského února Steinbachová vyvolala v Německu pozdvižení, když na svém twitterovém účtu zveřejnila fotografii blonďatého bělošského dítěte obklopeného davem dívek s tmavou pletí, které se ho podle textu pod obrázkem ptají, odkud pochází. Fotka prý ukazuje budoucnost Německa v roce 2030.