Kde udělali Číňané chybu? Boty vytvářely hákové kříže, firma je stáhla

Zákazníky jedné kalifornské obuvnické firmy rozčílilo, že jedny z prodávaných bot po sobě nechávají otisky ve tvaru nacistických hákových křížů. Snímek zveřejnil jeden z uživatelů Redditu a hned se stal virálem. Společnost se pak raději rozhodla výrobek stáhnout z prodeje.

Společnost se veřejně omluvila a uvedla, že nešlo o úmysl, prý jde o „zřejmý omyl“ ze strany čínských výrobců. „Nikomu nebudeme prodávat boty s těmito otisky. Nikdy bychom se nesnažili vytvořit design, který by podněcoval nenávist,“ konstatovala firma.

Fotografii uživatele Redditu zhlédly miliony lidí. „Tenhle úhel jsem při objednávání nových pracovních bot nemohl znát,“ podotkl s tím, že na podrážce nejsou jasné hákové kříže, ale otisky jsou už nezaměnitelné.

Vojenské boty s názvem Polární liška prodával ze začátku Amazon, na nějž se okamžitě sesypaly vtipy s nacistickou tématikou.

„Jsou dobré na pochod do Polska, ale jinak celkem k ničemu,“ okomentoval to jeden ze zákazníků. Boty se zalíbily neonacistiskému webu Daily Stormer, informoval list The Washington Post.

Firma Conal International Trading Co, která byla založena v roce 2002, prodává boty po celých Spojených státech za „dostupné ceny“, jak tvrdí na webu. „Trváme na používání kvalitních materiálů, naše výrobní linky podrobujeme kontrolnímu procesu,“ dodává společnost podle Telegraphu.