Islámský stát v Sýrii napadl město držené vládou. Jde o největší útok za poslední měsíce

Ozbrojenci ze samozvaného Islámského státu (IS) zaútočili na vládou držené oblasti syrského města Dajr az-Zaur. Při bojích zahynuly desítky lidí včetně civilistů, uvedli opoziční aktivisté z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Jde o největší útok za poslední měsíce.

Tvrdé boje mezi vládními jednotkami a ozbrojenci se odehrávají na několika frontách ve městě i v blízkosti nedalekého vojenského letiště, které má pod kontrolou režim v Damašku.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi sleduje z Británie, se z oblasti ozvalo nejméně šest silných explozí. Syrské letectvo bombarduje islamistické pozice i ze vzduchu.

Vojenská mediální agentura provozovaná radikálním libanonským šíitským hnutím Hizballáh, které je spojencem Damašku, potvrdila, že armáda odvrátila útoky islamistů na několika frontách. Podle syrské státní televize islamistické ostřelování vládních čtvrtí usmrtilo tři lidi a dalších devět osob utrpělo zranění.

Provincie Dajr az-Zaur sousedí s Irákem a je posledním syrským regionem, který téměř celý ovládají bojovníci Islámského státu. Ti kontrolují i více než polovinu stejnojmenného města a zbylé vládní oblasti téměř dva roky obléhají.

Syrské armádě se daří obléhání odrážet díky leteckým shozům humanitární pomoci i zbraní a munice. Místní obyvatelé přesto informují o případech podvýživy a hladovění vzhledem k nedostatku jídla, vody a paliva.

USA dostaly pozvánku do Astany

V Sýrii platí od konce prosince křehké příměří, které se ale nevztahuje na teroristické skupiny, jako jsou Islámský stát či Fronta dobytí Sýrie. Podporu mírovému úsilí nově oznámila i syrská opoziční vyjednávací komise HNC, která plánovanou schůzku v kazašské Astaně označila za předběžný krok k obnovení politických rozhovorů o konfliktu.

Jednání začnou 23. ledna. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu sdělil, že se s ruským protějškem Sergejem Lavrovem shodli na přizvání Spojených států. USA zatím zůstávaly v jednáních, v nichž měly hlavní iniciativu Rusko a Turecko, stranou.

Jak minulý týden uvedl americký ministr zahraničí John Kerry, Washington mírové rozhovory v Kazachstánu podporuje a věří, že povedou k míru. Podle Kerryho nicméně cílem zůstává pokračovat v jednáních v Ženevě, která jsou skutečným jádrem mírového procesu.

Ankara naopak na jednáních nechce zástupce kurdských milic bojujících v Sýrii. Turecko považuje milice YPG za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou řadí k teroristickým skupinám nejen Ankara, ale i Evropská unie a Spojené státy.