Německo chce posílat běžence zpět do přetíženého Řecka

Německo chce od poloviny března znovu vracet do Řecka některé žadatele o azyl. Organizace na pomoc uprchlíkům jsou záměrem zděšené. Píše to zpravodajský portál Deutsche Welle. Podle něj panuje v řeckých uprchlických táborech humanitární krize.

V uplynulých šesti letech členské státy EU uprchlíky zpět do přetíženého Řecka neposílaly. Evropská komise ale loni v prosinci podpořila postupné obnovení dublinských migračních pravidel.

Od poloviny března by tak země EU mohly za určitých podmínek začít vracet do Řecka běžence, kteří se právě tam poprvé dostali na území EU a pak se přesunuli do jiného státu osmadvacítky.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière již požádal Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), aby od 15. března nebránil deportacím do Řecka. Vracení by se mělo týkat pouze uprchlíků, kteří přijdou do Německa po 15. březnu. Na zranitelné skupiny jako nezletilce bez doprovodu by se nevztahovalo.

Do Německa loni přišla třetina uprchlíků oproti roku 2015, Berlín přesto svou imigrační politiku přitvrdil, chce se zasadit hlavně o rychlejší deportaci ekonomických imigrantů na sever Afriky.

Uprchlický tábor u Atén
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Atény hrozí vytvořením opoziční fronty

Snahu obnovit dublinská pravidla kritizoval na konci loňského roku řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas. Systém podle něj ponechává neúměrnou zátěž na těch členských zemích, do nichž migranti vstoupí jako první.

„Pokusíme se vytvořit jednotnou frontu v EU s jinými zeměmi ‚prvního příchodu', jako jsou Itálie, Bulharsko a Malta, abychom opravili nespravedlivé body ‚nového' Dublinu,“ řekl tehdy Muzalas, který se chce kvůli této otázce v polovině ledna sejít se svým italským kolegou.

Běženci uvízli v mrazu ve stanech

V Řecku bylo na konci loňského roku přes 60 tisíc uprchlíků, z toho asi 15 400 na ostrovech v Egejském moři. Na Atény se v posledním týdnu snesla vlna kritiky od Unie či OSN kvůli špatným podmínkám, v nichž v tomto mrazivém počasí běženci na ostrovech žijí.

Řekové jsou vyzýváni k okamžitému přesunu běženců do vnitrozemí nebo jiných zemí EU. Na Lesbu, kde klesly teploty pod bod mrazu a hustě sněžilo, zůstává na 6000 migrantů a většina z nich je ubytována v kontejnerových příbytcích. Asi tisíc jich žije ve stanech. Mluvčí Komise Natasha Bertaudová označila tento stav za neudržitelný.