Lehčí forma domácího násilí není trestný čin, prošlo v Rusku prvním čtením

Prvním čtením prošel v ruské dumě návrh na dekriminalizaci některých forem domácího násilí, což vyvolalo značnou vlnu kritiky u obhájců ženských práv. Pachatelé, kteří nezpůsobí obětem vážná zranění, by se tak do budoucna měli vyhnout vězení, upozorňuje BBC.

Předkladatelka návrhu, poslankyně Jelena Mizulinová, je přesvědčena o tom, že by lidé neměli končit za mřížemi za facky. Pro návrh hlasovalo v prvním čtení 368 zákonodárců, jeden byl proti a další se zdržel hlasování. Dumu ovládá proputinovská strana Jednotné Rusko.

Legislativa se týká chování obou rodičů k dětem i vzájemného vztahu mezi manželi. Podle návrhu by přestupek prvního stupně neměl být trestným činem. Jde o násilné činy, které nezpůsobí vážné zranění, jež by dotyčného donutilo jít do nemocnice nebo nějakou dobu nepracovat.

Nově by se za takový čin nechodilo do vězení, jako trest by stačily třeba prospěšné práce. Závažnější prohřešky by stále spadaly do kriminální kategorie a pachatelům by hrozil žalář.

Ruská Státní duma
Zdroj: Reuters

Zákon prý podporuje tradiční rodinu

Podle konzervativní iniciátorky zákona by tresty neměly odporovat systému sociálních hodnot, přičemž v tradiční ruské kultuře je vztah mezi rodiči a dětmi postaven na autoritě rodičů.

Kritici legislativy ale takový přístup odmítají. Násilí, které nenechává stopy, někdy může i přesto změnit život oběti v peklo, konstatovala novinářka listu Novaja Gazeta Olga Bobrovová.

Domácí násilí
Zdroj: ČT24

Odhad: Denně zemře kvůli domácímu násilí 40 Rusek

Aktivisté rozdávali před dumou letáčky s příběhy obětí domácího násilí. Petici namířenou proti zákonu podepsalo kolem 175 tisíc lidí.

Legislativa dá volné ruce lidem, kteří jsou zvyklí řešit problémy doma násilím, upozornila Olga Jurková z centra „Sestry“. „Obrovské množství žen toleruje domácí násilí, ale nejde s tím na veřejnost. Dekriminalizace zhorší situaci,“ varovala.

Oficiální údaje o domácím násilí v Rusku neexistují. Podle odhadů vycházejících z regionálních studií čelí fyzickému a slovnímu napadání 600 tisíc žen ročně. Čtrnáct tisíc jich na následky zranění umírá – to je téměř 40 denně, připomíná BBC.

Podle Národního centra pro prevenci násilí ANNA v roce 2008 zástupce ministerstva vnitra uvedl, že k domácímu násilí v určité formě dochází ve čtvrtině rodin a jsou s ním spojovány dvě třetiny vražd.