Maďarská kameramanka, která kopala do běženců, vyvázla s podmínkou

Maďarský soud potrestal tříletou podmínkou kameramanku, která předloni na srbsko-maďarské hranici podrazila nohy syrskému uprchlíkovi s dítětem v náručí a kopala do běženců. Video zachycující její útok se dostalo na sociální sítě a vyvolalo v Maďarsku i v zahraničí skandál. Prokurátor i obhájce se proti verdiktu odvolají.

Maďarka Petra Lászlóová kvůli incidentu přišla o práci. Měsíc po něm prohlásila, že se jí zhroutil život a že uvažuje o emigraci do Ruska. Kameramanka se omluvila, ale snažila se hájit. Podle soudce ovšem prokázaná fakta odporují její verzi, že na chvíli podlehla panice a pocitu ohrožení. 

Maďarská kameramanka kope do uprchlíků
Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Lászlóová si vyslechla rozsudek prostřednictvím videa. Se slzami v očích konstatovala, že se stala obětí nenávistné kampaně a že čelí výhrůžkám smrtí.

Incident se odehrál v září 2015 u pohraniční obce Röszke, kde v utečeneckém táboře končí migranti překračující srbsko-maďarské hranice přes železniční trať a po silnici. Místo leží asi dvě stě kilometrů od Bělehradu a 170 kilometrů od Budapešti.

Lászlóová tehdy působila v ultrapravicově orientované televizní stanici N1TV, blízké krajně nacionalistické straně Jobbik. Prokurátor sice potvrdil, že na běžící uprchlíky skutečně zaútočila, ale usoudil, že její chování nelze hodnotit jako rasově motivované.

Muž s dítětem v náručí, který byl později identifikován jako syrský fotbalový trenér Usáma Abdul Mohsín, se vystěhoval do Španělska, kde ho zaměstnala jedna ze sportovních škol.

Usáma Mohsín se svým synem po příjezdu do Španělska
Zdroj: ALBERT GEA/Reuters

Před válkou vedl jeden z týmů první syrské ligy. Před několika lety se přidal k protestům proti režimu diktátora Bašára Asada, který ho zadržel a mučil. Nakonec ze Sýrie utekl a přes Turecko putoval do Evropy.

Přes Maďarsko předloni v létě putovalo dál do Evropy téměř 400 tisíc imigrantů. Premiér Viktor Orbán na situaci zareagoval výstavbou plotu na hranicích se Srbskem a Chorvatskem. Sklidil za to kritiku ze strany Unie i lidskoprávních organizací. Například Amnesty International navíc několikrát upozorňovala na špatné zacházení s běženci v Maďarsku.

Ohlas na Mohsínův příběh se stal dalším symbolem uprchlického zmaru, podobně jako v případě snímku utonulého syrského chlapce. Série těchto fotografií šokovala svět a pro řadu lidí se stala dokladem slabé vůle při řešení utečenecké krize.