Syrská armáda obvinila Izrael z útoku na její letiště u Damašku

Zpravodaj ČT Szántó: Syrská armáda teď nemůže Izraeli ublížit (zdroj: ČT24)

Velení syrské armády obvinilo Izrael z nočního bombardování letecké základny u Damašku a varovalo svého souseda před následky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na syrskou státní televizi. Mluvčí izraelské armády odmítla zprávu komentovat.

Vojenským letištěm na jihozápadním předměstí syrské metropole Damašku otřáslo v noci několik výbuchů. Syrská televize posléze citovala vedení syrské armády, podle něhož byly střely vypáleny ze severu Izraele krátce po půlnoci.

„Velení syrské armády varuje Izrael před důsledky tohoto flagrantního útoku a zdůrazňuje, že bude pokračovat v boji proti (tomuto) terorismu,“ uvedla syrská armáda v prohlášení.

„Nebudeme komentovat zprávy tohoto typu,“ uvedla v reakci mluvčí izraelské armády. Tel Aviv ani v minulosti nepotvrzoval, ani nevyvracel svou účast na útocích na cíle v Sýrii.  

Hořící letiště u Damašku
Zdroj: Reuters/Reuters TV

Zasažené letiště využívaly hlavně elitní syrské jednotky, pověřené ochranou syrského prezidenta. Sloužilo k odpalování raket na oblasti na předměstích Damašku dříve ovládaných protivládními povstalci.

Podobný incident se stal loni začátkem prosince, kdy podle syrské strany izraelská armáda rovněž bombardovala vojenské letiště na damašském předměstí Mazza. Ani tehdy izraelská armáda útok nekomentovala.

Izrael do války v Sýrii nezasahuje s výjimkou úderů na vojenské konvoje hnutí Hizballáh, které má v Sýrii několik tisíc bojovníků. Hizballáh je v syrské válce spojencem syrské armády. Premiér Benjamin Netanjahu loni v dubnu přiznal, že izraelská armáda provedla několik desítek útoků na Hizballáh, aby mu zabránila vyzbrojit se pokročilými raketami, které by mohly ohrozit Izrael.

Damaškem otřásl výbuch už ve čtvrtek

V Sýrii platí klid zbraní, který se podle OSN na většině míst doržuje. Ve čtvrtek večer ale zabil zřejmě sebevražedný útok v Damašku nejméně čtyři lidi. Povstalci se nově dohodli s vládou, že umožní opravu poškozeného vodovodu. Od konce prosince je řada lidí bez vody.