Vojenský analytik k Mosulu: Iráčanům chybí motivace, jakou měly Asadovy síly v Aleppu

Vojenský analytik: Iráčané by měli postupovat v Mosulu rychleji (zdroj: ČT24)

V boji o Mosul se poprvé spojily jednotky postupující do města ze severu a z východu Iráku. Oznámil to americký diplomat Brett McGurk. Podle něj jde o milník v bitvě o město. Islámský stát (IS) klade tvrdý odpor. Jeden z iráckých generálů ale tvrdí, že město bude opět svobodné do čtvrt roku. Podle vojenského analytika Jaroslava Štefce irácké síly postupují příliš pomalu – civilním ztrátám se přitom vyhnout stejně nedá.

Z východu Mosul dobývají irácké speciální protiteroristické jednotky, ze severu pak regulérní armáda. Mluvčí protiteroristických oddílů Sabáh Numání řekl, že spojení obou proudů zabrání vytvoření hluchých míst, jichž by mohl využít IS.

„Nepřítel je nyní jenom před jednotkami, a ne už v jejich boku,“ řekl. Po třech měsících bojů je v rukou armády asi třetina druhého největšího iráckého města. Armáda nyní ovládá 85 procent území východních čtvrtí, sdělil Numání.

IS Mosul obsadil v roce 2014. Když ofenziva začala, vláda předpokládala, že by mohl být dobyt do konce roku 2016. IS ale klade odpor – používá bomby, sebevražedné atentátníky, odstřelovače a má k dispozici tunely. Nynější úvaha iráckých generálů mluví o osvobození města do tří měsíců.

„Jedná se o klasický boj ve městě, což vůbec není jednoduché zadání. Je tam obrovský nepoměr sil, na jedné straně stojí několik tisíc bránících se příslušníků IS, na druhé straně irácká armáda podporovaná spojeneckými jednotkami. Záleží hlavně na jejich schopnosti získávat informace o tom, kde se bojovníci zdržují, a na odhodlání s nimi bojovat i za cenu vlastních ztrát, což zatím není příliš vidět,“ podotkl vojenský analytik Jaroslav Štefec.

Čím rychlejší postup, tím méně mrtvých civilistů

Jednou z příčin pomalého postupu jsou i ohledy, které se vojáci snaží brát na civilisty, jichž žije ve městě stále kolem milionu a které IS používá jako lidské štíty. Podle Štefce se ale není možné civilním ztrátám vyhnout. „Skutečně záleží na rychlosti – čím rychlejší postup, tím nižší ztráty,“ podotkl vojenský analytik.

Štefec srovnal situaci v Mosulu se syrským Aleppem. „Pro syrskou armádu bylo dobytí Aleppa otázkou života a smrti. Pokud by prohráli, prohrál by Asad celou válku. Tohle je připravená operace na dobytí města, oni nemají motivaci postupovat jako Syřané v Aleppu.“

Rozložení sil v Sýrii a v Iráku (9. leden 2017)
Zdroj: BBC

Podle nevládní organizace Iraq Body Count (IBC) zemřelo loni v Iráku 16 tisíc civilistů, což je o tisíc méně než v roce 2015. Tři čtvrtiny mrtvých jsou muži, zbylí pak ženy a děti. Více než dvě třetiny obětí připadají na provincii Ninive, kde leží právě Mosul, a na Bagdád, který je častým terčem sebevražedných pumových útoků ze strany islamistů.