Trump vs. CNN: Spor o pravdu a lež kolem ruských vlivů

Těžké váhy mocenského a mediálního světa proti sobě. Televize CNN se ohradila proti kritice ze strany Donalda Trumpa. Ten kritizoval dřívější zprávu o údajném sběru kompromitujících materiálů na Trumpa v Rusku. Informace byla podle vedení CNN „pečlivě zdrojovaná“ a „výrazně se odlišovala od rozhodnutí serveru BuzzFeed publikovat nepodložený dokument“. Středeční mediální téma č. 1 nyní zpochybnil také šéf zpravodajských služeb James Clapper.

Trump, který středeční konferenci řídil, odmítl zpravodaji CNN Jimu Acostovi dát slovo. „Vy ne, vy ne, vaše organizace je příšerná,“ okřikl Trump novináře, který se ve vzrušené atmosféře zoufale snažil položit otázku.

„Nebuďte hrubý, nedovolím vám otázku, vydáváte vymyšlené zprávy,“ řekl Trump. Nešťastný Acosta si ještě stačil postěžovat, že prezident se chová nevhodně.

Reakce největší zpravodajské TV značky světa přišla následně. „Rozhodnutí CNN publikovat pečlivě zdrojovanou zprávu o činnosti naší vlády se dost liší od kroku Buzzfeedu zveřejnit nepodložený dokument. Tým Donalda Trumpa to dobře ví, “uvedla televize na svých stránkách.

„Za naší prací si jednoznačně stojíme. Představuje jádro ochrany prvního dodatku ústavy, v tomto případě informování občanů o vnitřním fungování jejich vlády,“ dodává televize.

Z 35stránkového dokumentu prý nepublikovala žádné detaily, protože je neměla potvrzené.
CNN ve vyjádření také vyzvala členy Trumpova týmu, aby konkrétně uvedli, co ze zpravodajství považují za zavádějící a nepřesné.

První Trumpova tisková konference od listopadových voleb (zdroj: ČT24)

Zpráva o údajném kompromitujícím materiálu na Trumpa v USA vyvolala bouřlivé diskuse. Podle nepotvrzených zpráv tajných služeb USA prý tak chtěla Moskva Trumpa v budoucnu vydírat. Kreml toto obvinění rozhořčeně popřel.

Server Buzfeed celou zprávu tajných služeb zveřejnil – její pravost ale nebyla potvrzena. Sama redakce potvrdila, že o pravdivosti obsahu se dá pochybovat. Americké tajné služby měly dokumenty prý předložit Trumpovi, stejně jako dosluhujícímu prezidentu Obamovi, minulý týden.

Materiál se například zmiňuje o Trumpově večírku s prostitutkami v prezidentském apartmá moskevského hotelu, kde dříve nocoval dosluhující šéf Bílého domu Barack Obama, o magnátově korupčních aktivitách v Číně a v dalších rozvíjejících se zemích či o schůzce Trumpova právníka Michaela Cohena s ruskými představiteli v Praze.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Kritikou nešetřil ani Trump. Podle něj jde o „podvodnou záležitost,“ kterou dali dohromady „nemocní lidé“. Postup médií, která zprávu zveřejnila, je „absolutně odporný“.

Nejvyšší představitel tajných služeb James Clapper nyní vyzval Trumpa, aby informaci jednoznačně označil jako nepravdivou. Ve středu večer se přitom ve svých vyjádřeních spíše mírnil.

Newyorský server BuzzFeed, který se většinou soustřeďuje na společenské a technologické informace, nazval prezident „pokleslou hromadou odpadků“.

Trump má s americkými médii nevyrovnaný vztah a příliš příležitostí k získání informací jim nedává. Na veřejnost se obrací přes Twitter, tiskovou konferenci ve středu uspořádal poprvé po půl roce.

Nově zvolený prezident také ve středu poprvé připustil, že Rusko mělo svou stopu v kyberútocích na USA během voleb – nebylo prý ale jediné. Trump proto chce vytvořit novou strategii bezpečnosti. Během jeho úřadování prý bude mít Moskva k USA „větší respekt“ a podobné kroky si propříště rozmyslí.

Amerikanista: Po inauguraci se musí Trump ve výrocích více hlídat (zdroj: ČT24)

„Každá tajná služba si vytváří kompromitující materiály, které ale většinou ani nechce použít. Jejich hlavní cena nespočívá v tom, že je rozvěsíte všude na Youtube, ale dáte dotyčným signál, že ty informace máte a že je můžete použít,“ říká amerikanista z Fakulty sociálních věd UK Kryštof Kozák.

Pro Rusko byl magnát prý ideálním kandidátem i vzhledem k vyhrocené výměně slov s lídry amerických tajných služeb. „Ameriku vnitřně rozdělil a dál ji oslabuje. Například to, že vystoupí proti ředitelům FBI, CIA či NSA, tedy čtyřem nejdůležitějším mužům z bezpečnostních služeb…Jaký obraz Ameriky to asi v zahraničí vytváří,“ dodává Kozák.

Trump dlouhé týdny hovořil o tom, že s Ruskem nemá jakékoliv vazby. Právě CNN ale nyní přišla s několika důkazy, týkajících se spolupořádání soutěže Miss Universe, kontaktů s ruskými podnikateli nebo obchodních dohod.

Po své inauguraci přitom musí být Trump ve svých výrocích mnohem obezřetnější. Poté co oficiálně složí přísahu, by se mu zavádějící slova nemusela vyplatit.

„Nezapomínejme na institut impeachementu (sesazení prezidenta)… Kdyby bylo nějaké slyšení, tak on musí mluvit pravdu. Kdyby řekl nějakou lež, která by se potvrdila, tak to by ho mohlo stát i prezidentský úřad,“ upozornil amerikanista.