Francie vede kampaň proti radikalizaci mladých, varují i bývalí džihádisté

Události: Francie bojuje proti radikalizaci mladých (zdroj: ČT24)

Francouzská vláda zahájila další vlnu kampaně proti radikalizaci dětí a dospívajících. Téma je stále aktuální a zvlášť v těchto dnech, kdy si Francie připomíná druhé výročí atentátů na redakci satirického časopisu a košer lahůdkářství v Paříži. Zemřelo při nich 17 lidí. Do kampaně se zapojil i bývalý ideologický vůdce vrahů z Charlie Hebdo a další polepšení džihádisté.

Valérie de Boisrolinová je jednou z těch, kteří se rozhodli kampaň doprovodit vlastními krutými příběhy. Její dcera Léa odešla do Sýrie před třemi lety. Bylo jí šestnáct. „V roce 2013 se o tom bohužel nemluvilo. Až teď se postupem času začíná řešit, jak zachytit některé příznaky,“ říká de Boisrolinová.

Kampaně se účastní dokonce někdejší duchovní mentor jednoho z bratrů, kteří zabíjeli v bývalé redakci Charlie Hebdo. Odseděl si pět let za mřížemi a tvrdí, že je z ideologie, kterou hlásal, vyléčený.

Pozůstalí po obětech atentátů ovšem jeho obratu nevěří. Není ale jediný bývalý džihádista, který teď varuje. „Podle mě bude časem nezbytné, aby pro středoškoláky existovalo nějaké základní schéma jakožto výstraha před touto ideologií,“ říká bývalý džihádista David Vallat.

Ukázka z kampaně
Zdroj: ČT24

David jí podlehl před víc než dvaceti lety. Dnes úspěšný podnikatel tehdy válčil v řadách islamistů v Bosně a provezl do Francie zbraně, které posloužily při pařížských atentátech v roce 1995.

Civilní oběti i pět let vězení ho změnily. Dlouho v tichosti vedl nový život. Atentáty před dvěma lety ho ale přiměly vstoupit do kampaně. Už proto, že kvůli internetu se dnes mladí Francouzi radikalizují mnohem snadněji než kdysi on.

Vydáno pod