Naděje ustrnulá v mrazu. Zima udeřila i na běžence v řeckých táborech

Ze všech stran se ozývá kritika na Řecko kvůli podmínkám, ve kterých musejí zimu v tamních centrech přečkávat běženci. Po Úřadu vysokého komisaře OSN se ozvala také Evropská komise. Atény už reagují a k ostrovu Lesbos poslaly vojenskou loď schopnou ubytovat přes 500 lidí.

Válečná loď pojmenovaná Lesbos má ubytovat několik stovek z asi tisíce migrantů, kteří tam žijí ve stanech. Na internetu se v posledních dnech objevily fotografie, na nichž stany běženců na Lesbu pokrývá vrstva sněhu.

Velké nesnáze v chladném Řecku (zdroj: ČT24)

Loď má také přivézt na ostrov přenosná topná zařízení, teplé deky a další potřebné věci. Na Lesbu, kde v posledních dnech klesly teploty pod bod mrazu a hustě sněžilo, je celkově asi 6 tisíc migrantů. Většina z nich je ale ubytována v kontejnerových příbytcích. Asi tisíc jich žije ve stanech.

Už minulý týden vyzval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) k urychlenému přesunu běženců z řeckých ostrovů v Egejském moři do kontinentální části země nebo do jiných států Evropské unie. Zdůvodnil to právě obavami o zdraví a život migrantů kvůli příchodu mrazů.

V pondělí pak ubytovací podmínky pro uprchlíky v táborech na řeckých ostrovech kritizovala také Evropská komise, jejíž mluvčí Natasha Bertaudová označila tento stav za neudržitelný.

Počasí v Řecku by se podle meteorologů mělo od středy zlepšovat díky přílivu teplejšího vzduchu od jihu. Přes den by mohly teploty vystoupit až k 12 stupňům nad nulou. Obavy naopak nyní panují ze záplav, protože v uplynulých dnech napadlo v Řecku velké množství sněhu.

  • Podle agentury Frontex dorazilo do Řecka v roce 2016 o téměř 80 procent méně migrantů než v roce 2015. Celkem jich bylo 182 500 a většinou pocházeli ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.
  • V souvislosti s úbytkem migrantů přicházejících do Řecka klesl také počet lidí, kteří se snažili dál do střední Evropy dostat po takzvané balkánské stezce. Zatímco v roce 2015 to bylo podle Frontextu 764 tisíc lidí, loni to bylo 123 tisíc.

Maltský premiér: Nejdřív ochrana hranic, až potom přerozdělování

Premiér Malty, aktuálně předsedající země EU, během středy jednal právě o migraci se šéfem EK Jeanem-Claudem Junckerem. Mimo jiné řekl, že přerozdělování běženců nemůže začít dřív, než se vyřeší pozemní i námořní ochrana hranic EU.

Předseda komise Juncker před novináři poznamenal, že migrační krize není věcí jen Itálie, Řecka nebo Malty, ale že se jedná o celoevropský problém, který vyžaduje „evropskou odpověď na základě principů solidarity“. Je podle něj třeba posílit také evropskou přítomnost ve Středozemním moři a jednat o řešení situaci s Libyí a dalšími státy Severní Afriky.