Poslední Obamův vzkaz Moskvě? Další prominentní Rusy trestá sankcemi

Obamova administrativa umístila na černou listinu dalších pět prominentních Rusů kvůli porušování lidských práv. Jsou mezi nimi šéf ruských vyšetřovatelů Alexandr Bastrykin a dva Rusové obvinění v Británii z vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Vlivní senátoři ještě v úterý předloží návrh zákona o sankcích vůči Rusku za údajné hackerské útoky a za vojenské akce v Sýrii a na Ukrajině.

Bastrykin je blízký poradce ruského prezidenta Vladimira Putina a šéf federální vyšetřovací agentury, která vede kampaň proti disidentům v Rusku a zahraničním nevládním organizacím pracujícím na území Ruské federace.

Američtí představitelé tvrdí, že byl spoluviníkem v případu smrti právníka Sergeje Magnitského – kritika režimu odsouzeného za podvod, jenž byl v roce 2009 ubit ve vězení. I další dvě osoby, které Washington přidal na seznam, jsou spojovány s tragickým osudem Magnitského.

Andrej Lugovoj a Dmitrij Kovtun zase měli podle britských vyšetřovatelů v roce 2006 otrávit poloniem v Londýně bývalého agenta KGB Alexandra Litviněnka. Vraždu si údajně objednal Kreml, ten ale vinu popírá.

V seznamu nyní figuruje přes čtyřicet lidí, podle zpráv tisku má ale i neveřejnou část. Zařazeni jsou do něj většinou podnikatelé napojení na Kreml a osoby spojené s ruskými silovými a justičními strukturami. Lidem umístěným na sankční seznam je zakázáno cestovat do USA a jejich účty v USA jsou zablokovány.

Bastrykin už dříve prohlásil, že pokud se ocitne na černé listině, bude to pro něj čest. Lugovoje pak citovala agentura RIA Novosti: „Myslím, že Obama spěchá, aby před předáním svých pravomocí ještě co nejvíc poškodil Rusko. Vede to k absurdním věcem.“

Washington přistoupil k restrikcím v době napjatých rusko-amerických vztahů kvůli údajným kybernetickým útokům ruských hackerů. Ti se měli snažit ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb ve prospěch republikána Donalda Trumpa. Moskva to odmítá a mluví o „honu na čarodějnice“.

Jen zhoršujete situaci, opřel se do USA Kreml

Někteří američtí senátoři chtějí kvůli ovlivňování voleb uvalit na Moskvu „komplexní sankce“. Návrh předloží v úterý v Kongresu. Podle Kremlu to ale jen zhorší už tak dost poškozené rusko-americké vztahy. „Je to vnitřní záležitost Spojených států, ale pozorujeme pokračující pokusy o vyloučení jakéhokoli dialogu mezi našimi dvěma zeměmi,“ konstatoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zpravodaj ČT o reakci Moskvy na nové sankce (zdroj: ČT24)

Právě kvůli hackerům Washington už minulý měsíc vyhostil 35 ruských diplomatů, na což Kreml zatím nereagoval. Putin avizoval, že se k podobné akci nesníží. Trump se kvůli kauze dlouho dohadoval s tajnými službami, po osobním setkání s vedoucími představiteli zpravodajských agentur ale údajně uznal jejich závěry.