Kdo si hraje, nezlobí. Z Rusů jsou opět modeláři

V Rusku frčí sestavování různých modelů (zdroj: ČT24)

V Rusku se vrací do módy modelářství. V továrně Zvezda, která je největším podnikem v zemi, se stroje téměř nezastaví. Ročně firma představí 35 zcela nových modelů vojenské techniky, civilních letadel, vrtulníků, automobilů, ale i stavebnic vesmírných lodí z populárních filmů.

Podle originálu musí konstruktér nových stavebnic detailně rozkreslit a navrhnout všechny části. U některých modelů jde přitom o stovky kusů. Na konci každého náročného projektu dostane jako první kontrolní výlisek a musí ho složit, aby odhalil případné vady.

„Jen občas se stane, že musíme něco předělat, opravit. Nemůžeme si dovolit pustit na trh špatný model,“ říká jeden z konstruktérů Aleksandr Adamcov.

Výjimečné jsou místní modely svou přesností. Techniky vyrábějící formy, do kterých se stavebnice odlévají, vede už 18 let Gennadij Pavelov. „Za rok vyrobíme asi sedmdesát až osmdesát tlakových forem. Na většinu modelů jsou potřeba dvě nebo tři,“ podotkl strojní technik.

Továrna Zvezda
Zdroj: ČT24

Firma vyrobí kolem 1,75 milionu kusů ročně. Jedním z posledních hitů je tank T14 Armata, který právě do výzbroje zařazuje ruská armáda. Největší zájem je dlouhodobě o německou a sovětskou vojenskou techniku.

„Vyrábíme také stolní hry s tématem druhé světové války. Při jejich hraní je možné využít naše figurky,“ prohlásil náměstek ředitele Arťom Radin.

Naprostá většina místní produkce končí na domácím trhu, věhlas značky Zvezda se ale dostal i za hranice. Modely z této fabriky proto v současné době míří do osmdesáti zemí světa.