Saúdky za volant nesmí, konzervativní země je nově posílá do práce s Uberem

Ženy v Saúdské Arábii vozí do práce Uber (zdroj: ČT24)

Konzervativní Saúdská Arábie se snaží dostat více žen do práce, aby v rámci Vize 2030 podpořila ekonomiku země. Ty ale samy nesmějí za volant. Království proto podporuje mobilní aplikace alternativních taxislužeb jako Uber a Careem. Auta řídí saúdští muži. Díky novému systému by se mělo do pracovního procesu zapojit v dalších třinácti letech 1,3 milionu žen.

Aplikace by měly pomoci dostat do pracovního procesu v příštích pěti letech o pět procentních bodů více žen. Dosud pro ně bylo poměrně obtížné zařídit si odvoz do práce – museli je odvážet placení řidiči, příbuzní mužského pohlaví, kteří často neměli čas, nebo taxikáři působící v rámci zaostalého saúdského systému.

Vláda se rozhodla situaci změnit kvůli dlouhodobě nízkým cenám ropy. Vize 2030 počítá s vytvořením 450 tisíc pozic v rámci soukromého sektoru v příštích třech letech. Uber a Careem sídlící v Dubaji by mohly pomoci zaměstnat během dvou let 200 tisíc Saúdů. Vláda do taxislužeb investuje miliardy dolarů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Společnosti tvrdí, že už nyní tvoří 80 procent jejich zákazníků právě ženy. „V zemi, kde ženy nesmí usednout za volant, nabízíme řešení pro obě strany – ženy i vládu,“ konstatoval generální manažer Uberu v Saúdské Arábii Zeid Hreish.

„Jsme zaměstnankyně. Tuto službu potřebujeme. Potřebujeme ten nejrychlejší způsob dopravy. Přes mobilní telefon je to výhodné,“ podotkla Raya Al-Dosseriová.

Řidiči jsou drazí a klasické taxíky zastaralé

V současné době jsou řidiči poměrně drazí, proto si je mohou dovolit jen rodiny ze středních a vyšších tříd. Stojí zhruba 800 dolarů za měsíc (zhruba 25 500 korun), to je pětina průměrného měsíčního příjmu saúdské domácnosti.

Řada bohatších žen navíc odmítala vstoupit do starých taxi. Proto jsou v rámci aplikace nabízeny jen vozy, které nejsou starší než tři roky.

V konzervativním království jde o velkou změnu. Saúdská Arábie vyznává přísnou vahhábovskou formu islámu. Součástí tohoto učení je pohlavní segregace, oddělování mužů a žen a výrazné omezování práv a svobod žen.

Tradičně je společensky nepřijatelné, aby ženy vůbec komunikovaly s cizími muži. V tomto případě ale režim udělal ústupek, protože vůči stížnostem na řidiče bude fungovat nulová tolerance.

Podle kritiků aplikace napomáhá současnému stavu

Úspěch alternativních taxislužeb v zemi ale u kritiků na sociálních sítích vzbudil vlnu odporu. Podle nich se obohacují na úkor potlačování práv žen. „Zákaz řízení pro ženy už není společenskou otázkou, ale vládním ekonomickým přínosem,“ ozývá se na Twitteru.

Po zrušení zákazu ženám usednout za volant aktivisté v Saúdské Arábii volají už roky. Podepisují petice nebo pořádají protestní jízdy. I když se za ně nedávno postavil i saúdskoarabský princ, stále riskují několik měsíců vězení.