Írán smutní. S Rafsandžáním přišel o klíčový umírněný hlas a pilíř stability

Davy Íránců přišly uctít zesnulého prezidenta Rafsandžáního před jeho dům a nemocnici. Příbuzní a politické špičky se později sešli u rakve v mešitě na severu země. Reformisté ztrácí v Rafsandžáním klíčový umírněný hlas usilující o sbližování se Západem a urovnávání vnitropolitických sporů.

Jeden z pilířů revoluce

Rafsandžání zemřel v neděli v 82 letech na infarkt, pohřeb proběhne v úterý. Státní televize vysílají jeho projevy a v zemi byl vyhlášen třídenní smutek. Zesnulého vůdce ocenil třeba předseda íránského parlamentu Alí Larídžání. „Rafsandžáního jméno vždy doprovázelo revoluci a tak tomu bude i nadále,“ uvedl.

Vystudovaný teolog byl v roce 1979 s Chomejním u svržení monarchie. Devět let řídil parlament a během irácko-íránské války velel i armádě. Po roce 1989 byl dvakrát prezidentem. 

Dohlížel na obnovování země i vztahů se sousedy. „Pokud si dobře pamatuji, říkali mu vůdce rekonstrukce,“ konstatoval student Sam Adíb.

Íránský tisk o úmrtí Rafsandžáního
Zdroj: ČTK/AP/Vahid Salemi

Rafsandžání prosazoval pragmatickou politiku, včetně ekonomické liberalizace. Usiloval o lepší vztahy se Západem a posilování volených orgánů. Jeho postoje rezonovaly s tužbami mnoha Íránců.

„Byl to revolucionářský a svobodomyslný duchovní. V kritických dobách vždy situaci stabilizoval svým osobitým přístupem,“ prohlásil Rafsandžáního stoupenec Saíd Karímí.

Rakev s Rafsandžáním
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Jeho vliv zeslábl za populistického prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, který ho v roce 2005 porazil. Po sporných volbách o čtyři roky později byl na straně protestujících. Částečně se rozešel i s duchovním vůdcem Chámenejím.

Až do smrti působil Rafsandžání ve vrcholných dohlížitelských orgánech. Byl ve Shromáždění znalců, které vybírá nejvyšší vůdce, a vedl i orgán, který urovnává spory parlamentu s Radou dohlížitelů.

Íránci si připomínají zesnulého exprezidenta
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Poslední roky byl také blízkým poradcem současného prezidenta Hasana Rouháního. „Do posledního okamžiku života hrdinně ukazoval lidu správnou cestu,“ říká o něm stávající hlava státu.

Rafsandžání bude chybět svým vlivem i tím, že dokázal vyvážit nejrůznější skupiny uvnitř íránského šíitského kléru. Zároveň bude chybět jako stoupenec reformního kurzu. Na druhou stranu to může znamenat i větší sjednocení reformistů za Rouháním. V tuto chvíli je předčasné spekulovat.
Slavomír Horák
odborník na Střední východ

Před prezidentskými volbami ztratil Rouhání důležitého spojence

Podle analytiků se současný prezident kvůli Rafsandžáního nepřítomnosti dostane pod mnohem větší tlak příznivců konzervativních kruhů v zemi. Smrtí exprezidenta Rouhání a jeho reformisté přišli o velmi mocného stoupence v prezidentských volbách, které proběhnou už v květnu.

Írán oplakává exprezidenta Rafsandžáního (zdroj: ČT24)

Prázdné místo zůstane i na poli íránské diplomacie. Mnoho zahraničních hostů totiž během svých návštěv Teheránu státníka vyhledávalo a diskutovalo s ním o regionálních i mezinárodních tématech.