Rakušané zadrželi v souvislosti se silvestrovskými sexuálními útoky šest Afghánců

Rakouská policie zadržela šest mladých Afghánců, které podezřívá, že při silvestrovských oslavách v Innsbrucku sexuálně obtěžovali ženy. Muži částečně žijí v zařízeních pro uprchlíky. Oznámil to náčelník innsbrucké policie Martin Kirchler.

Zadržení jsou ve věku 18 až 22 let. Podle Kirchlera se na sexuálních útocích zřejmě podílely ještě dvě osoby, jejichž totožnost policisté ještě nezjistili. Tito muži jsou stále na svobodě.

Muži obtěžovali několik žen na tržišti. Podle obětí měli černé vlasy a vousy. „Pachatelé obklopili tancující ženy a pak se jich dotýkali na intimních místech a částečně je líbali,“ popsal Ernst Kranebitter z kriminální policie.

Podobné incidenty se o silvestrovské noci odehrály ve více rakouských městech. Například v Salcburku a ve Vídni, kde se přihlásily tři ženy. V Innsbrucku oznámilo obtěžování celkem osmnáct žen.

Innsbruck
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Assawin

Ženy před silvestrem dostávaly alarmy

Rakouská policie rozdávala zdarma ženám před silvestrem kapesní alarmy, které jim měly pomoci, pokud by se během oslav dostaly do nebezpečí. Strážci zákona tak reagovali na události z předloňských silvestrovských oslav, kdy bylo z několika měst v Německu i v Rakousku hlášeno sexuální napadání a okrádání žen.

Nejvíce incidentů poznamenalo vítání roku 2016 v německém Kolíně nad Rýnem, kde policie do současné doby přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění. Většina podezřelých spadá podle prokuratury do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů.

Tentokrát tam byly oslavy až na drobné potyčky klidné. Policie nasadila téměř dva tisíce mužů, desetkrát víc než loni. Přesto sklidila kritiku od šéfky Strany zelených za to, že většina kontrolovaných pocházela ze severní Afriky. Policie se brání tím, že jí nešlo o vzhled, ale o chování.