V brazilských celách se dál umírá. Dozorci našli sťaté trestance

Situace v brazilských věznicích je dál vyostřená. Během prvního lednového týdne zemřela v přeplněných nápravných zařízeních téměř stovka lidí, další čtyři mrtvé našli dozorci o víkendu v jedné z manauských věznic. Brazilské káznice se dlouhodobě potýkají s přeplněností, navíc kvůli nedostatku peněz není neobvyklé, že na jednoho dozorce připadají až stovky vězňů.

Tři trestance jedné z několika manauských věznic jejich spoluvězni sťali, čtvrtý se udusil kouřem z požáru, který v nápravném zařízení vypukl, uvedl ředitel vězeňské služby státu Amazonas, jehož je Manaus metropolí. Služba podle něj posílila ostrahu věznice a podařilo se jí uklidnit situaci v ní.

Strážci další manauské věznice Anísio Jobim v neděli podle vězeňské správy nalezli tři těla v pokročilém stadiu rozkladu. Jde o další oběti novoročního násilí v tomto nápravném zařízení. Při střetech konkurenčních drogových gangů tady zahynulo podle dosavadní oficiální bilance 56 trestanců.

Během týdne skoro stovka mrtvých

V severobrazilských státech Amazonas a Roraima během uplynulého týdne zahynulo v důsledku násilí ve věznicích téměř 100 lidí. Brazilské ministerstvo spravedlnosti už přislíbilo vyslat na sever země posily i dodatečné finanční prostředky, které by měly pomoci zlepšit situaci v nápravných zařízeních. Řada lidí se obává, že by se násilí z věznic mohlo přelít i mimo ně.

Kromě téměř šedesáti obětí novoroční vzpoury ve věznici Anísio Jobim v Manausu zahynulo na konci minulého týdne dalších 33 vězňů v sousedním státě Roraima. Podle brazilských médií jsou masakry důsledkem konkurenčního boje mezi znepřátelenými gangy Comando Vermelho (CV), který má základnu v Riu de Janeiro, a Primeiro Comando da Capital (PCC) ze Sao Paula. Severobrazilské státy Amazonas a Roraima jsou pro ně důležité, neboť jimi prochází stezky pašeráků drog.

Policie vstupuje do areálu věznice v Manausu
Zdroj: Reuters

Situace v brazilských věznicích je katastrofální

Po Spojených státech, Číně a Rusku žije v Brazílii ve vězeních nejvíce lidí. Brazilské věznice v posledních letech zaplnily hlavně rozsáhlé protidrogové zátahy. V roce 2014 Brazílie registrovala 622 202 vězňů, což bylo skoro třikrát tolik než v roce 2000. Podle mezinárodních organizací jsou nyní místní věznice zaplněny na 157 procent.

Situaci v přelidněných zařízeních ještě zhoršuje nedostatek peněz. Podle socioložky a expertky na brazilské vězeňství Camily Diasové je tak běžné, že jeden dozorce musí uhlídat 300 až 400 vězňů. A to ještě v lepších případech, například v poměrně bohatém státě Sao Paulo. V dalších částech Brazílie je situace mnohem horší. „Takže pokud chtějí vězni vyvolat vzpouru, prostě ji mají,“ upozorňuje Diasová.

V návaznosti na novoroční masakr v Manausu oznámila vláda sérii opatření, která mají zabránit vraždám a organizovanému zločinu za mřížemi. Pětice káznic s nejvyšším typem ostrahy dostane finanční injekci. Brazilský ministr vnitra kromě toho volá po změně trestního systému tak, aby do budoucna dostávalo tresty odnětí svobody méně lidí.

Vydáno pod