Londýnské metro ochromí 24hodinová stávka, začala v neděli večer

Odboráři odstartovali plánovanou 24hodinovou stávku, která ochromí prakticky celé londýnské metro. Dopravní podnik Transport for London (TFL) uvedl, že bude schopen zajistit jen velmi omezené služby. Žádné vlaky například nebudou k dispozici na klíčových stanicích Victoria, King's Cross, Waterloo, Paddington, Euston, Bank a London Bridge. Odborům se nelíbí plány na uzavření některých staničních přepážek s prodejem jízdenek.

Začátek protestu byl stanoven na 18:00 místního času (19:00 SEČ), některé stanice podle BBC ukončily ještě dříve. TfL očekává plné obnovení provozu do úterního rána.

Dopravní podnik sice posílil autobusové spoje a do ulic vyslal koordinátory, i tak ale musí cestující počítat s výraznými komplikacemi.

Londýnský starosta Sadiq Khan označil stávku za zbytečnou a i přes neúspěšné poslední kolo jednání, které mělo protest odvrátit, nařídil pokračovat v rozhovorech.

Poslední nabídku TfL, která by podle Khana zaručila na stanicích bezpečnost i potřebný počet pracovníků, odbory odmítly. Odboráři tvrdí, že záměr podniku uzavřít některé prodejny lístků představuje bezpečnostní riziko pro cestující.

Stávkovat budou i strojvůdci a palubní personál British Airways

Ani po skončení stávky v metru si ale cestující příliš klidu neužijí. V úterý totiž mají zahájit dvoudenní stávku strojvůdci železniční společnosti Southern Railway, která provozuje vlakové spojení mezi Londýnem, letištěm Gatwick a jižní Anglií.

Začne rovněž dvoudenní stávka části palubního personálu vlajkové letecké společnosti British Airways, firma ale sdělila, že většinu letů vypraví podle plánu.

Vydáno pod