Krásný a nebezpečný mráz sužuje Itálii, Sicílii paralyzovaly závěje

Mrazy, které už několik dní sužují Evropu se nevyhly ani státům na jihu. Komplikace postihly dopravu mezi řeckými a italskými ostrovy, teploty hluboko pod nulou si právě v Itálii vyžádaly během dvou dnů již osm obětí. Zima má ale i druhou tvář – některé památky se tak ocitly pod nečekanou sněhovou nadílkou.

Sněhové vločky padaly v Římě, kde kvůli nízkým teplotám zamrzly i některé fontány. Mezi nimi mimo jiné také ty na svatopetrském náměstí. Turistům se tak naskytl poměrně netradiční pohled na město, které většinou sužují spíše horká léta. Zimy bývají v italské metropoli mírné a podobají se běžnému českému podzimu.

Mráz má na svědomí již osm obětí, šest z nich byli bezdomovci. Papež František vzkázal, aby lidé během mrazivých dní pomohli těm bez střechy nad hlavou. Vatikán začal mezi některé bezdomovce distribuovat spací pytle a některá vatikánská auta zůstala neuzamčená v ulicích. Bezdomovci se tak mohli alespoň  na chvíli vystřídat ve vozech a uniknout chladu. 

Kvůli sněhu je uzavřené také letiště ve středoitalské Pescaře v regionu Abruzzo. Jih Itálie trápí především zablokované silnice a železnice, některé školy kvůli zimě zavřely, některé farmy jsou zcela izolované, k nemocnicím v provincii Bari se špatně dostává. Pod sněhem jsou také oblasti, které nedávno zasáhla série silných zemětřesení. 

Amatrice pod sněhem
Zdroj: ČTK/AP/Emiliano Grillotti

Pro turisty je ale sníh vítaným zpestřením. Bílá peřina spadla například na jihoitalský středověký hrad Castel del Monte nebo na malebné městečko Alberobello v Apulii.

Sníh trápí také lidi na Sicílii. Až půl metru vysoké závěje paralyzovaly některá města. „Takhle tu nenasněžilo už celých šedesát let,“ uvedl k situaci jeden z turistických průvodců v historickém městě Taormina na pobřeží ostrova. 

Vydáno pod