Za kyberútoky na OBSE stojí Rusko, tvrdí německá kontrarozvědka

Německá kontrarozvědka je přesvědčená, že za loňskými útoky počítačových hackerů na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je Rusko. Agentuře DPA to řekl prezident Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen.

Podle šéfa kontrarozvědky analýza ukázala, že tyto akce byly stejné jako kybernetické útoky již známé v souvislosti s akcemi skupiny ATP28, které byly předloni namířené i proti německému parlamentu. „U APT28 existují indicie ukazující na to, že mají v pozadí ruské zdroje,“ uvedl Maassen.

Zkratka APT je z anglického Advanced Persistent Threat (pokročilá trvalá hrozba). Kampaň APT28 je podle DPA spojována s ruskými vládními kruhy, Rusko však tato obvinění popírá.

Informace o útoku hackerů proti OBSE přišly koncem prosince. Podle DPA ho odhalil právě německý Spolkový úřad na ochranu ústavy. Jednou z nejdůležitějších akcí OBSE je nyní mise na východě Ukrajiny, kde trvá třetím rokem ozbrojený konflikt mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty podporovanými Moskvou.

Odcházející vláda amerického prezidenta Baracka Obamy obviňuje Moskvu z kybernetických útoků ve snaze ovlivnit volby prezidenta USA ve prospěch Donalda Trumpa, který v nich pak také zvítězil. Americké tajné služby v pátek odtajnily část své zprávy o údajném ruském vměšování do voleb šéfa Bílého domu, v níž tvrdí, že tyto akce nařídil sám ruský prezident Vladimir Putin.