V Polsku kvůli mrazům zemřelo deset lidí, Moskva zažila nejchladnější noc za celou zimu

Události: Silné mrazy zažívá celá Evropa (zdroj: ČT24)

V posledních dvou dnech v Polsku v důsledku mrazivého počasí zemřelo deset lidí. V některých oblastech spadla rtuť teploměrů pod minus 20 stupňů Celsia. Moskva zažila dokonce nejmrazivější noc letošní zimy. Teploty tam dosáhly téměř minus 30 stupňů. Desítky lidí musely být ošetřeny kvůli omrzlinám. Na Ukrajině jsou desítky měst bez elektřiny a sněžení komplikuje dopravu dokonce i v Turecku. Pro lodě byl uzavřen Bosporský průliv.

Podle údajů polského Vládního bezpečnostního centra, které citoval list Gazeta Wyborcza, jen v pátek zemřelo na podchlazení sedm lidí a jedna oběť se otrávila oxidem uhelnatým. Od 1. listopadu tak nízké teploty už v Polsku zabily 53 lidí, z toho 24 se udusilo kouřem.

Bezpečnostní centrum varovalo, že tragická bilance se může během víkendu ještě zvýšit. Podle meteorologů by mráz měl leckde zůstat pod minus 20 stupni Celsia.

Své oběti si mráz vyžádal i jinde. Na bulharsko-turecké hranici byli nalezeni dva umrzlí iráčtí utečenci a na řecko-turecké tělo dvacetiletého Afghánce. Řecké úřady chtějí všechny utečence shromáždit ve vyhřívaných stanech. Na severu Řecka jsou potom kvůli náledí a sněhu uzavřené některé silnice.

V Itálii kvůli mrazům zemřelo už sedm lidí. Mezi oběťmi, z nichž pět jsou bezdomovci, figurují i dva Poláci. Uzavřena musela být letiště ve městech Bari a Brindisi a dokonce na Sicílii. Přerušeny jsou i četné železniční spoje.

Moskva zažila nejmrazivější noc letošní zimní sezony

V Moskvě rtuť teploměrů z pátku na sobotu klesla až na minus 29,8 stupně Celsia. V okolí ruské metropole mráz dosáhl dokonce více než minus 32 stupňů.

Velké mrazy pod minus dvacet stupňů sužují hlavní město už několikátý den. Moskevský úřad ministerstva pro mimořádné situace uvedl, že v pátek museli lékaři poskytnout pomoc 62 lidem.

Lékaři museli ošetřit desítky lidí kvůli omrzlinám

Omrzliny končetin utrpělo 48 lidí, včetně pěti dětí. Je mezi nimi i pětiměsíční nemluvně, které má omrzliny v obličeji. Hospitalizováno bylo kvůli prochladnutí osm postižených a dalších šest se zranilo při pádu.

Podle Hydrometeorologického centra šlo zároveň o nejstudenější noc v tomto století v Moskvě o pravoslavných vánočních svátcích z 6. na 7. ledna. Dvacetistupňové mrazy v tomto termínu ruské hlavní město zažilo v 21. století zatím třikrát - v letech 2002, 2003 a 2015.

Absolutní mrazivý rekord připadající v Moskvě na 7. ledna nicméně nepadl. Nejstudenější od začátku meteorologických měření byla vánoční noc v roce 1891, kdy mráz dosáhl 34,8 stupně Celsia, poznamenal TASS.

Nejchladnější noc letošní zimy má za sebou i Německo. V hornobavorském městě Reit im Winkl a hornofalckém Schorndorfu v jižní části země teplota klesla v noci na sobotu až na minus 26 stupňů Celsia.

Část Ukrajiny bez elektřiny, srbské vesnice odřízl sníh

Mráz a sněhové vánice působí velké problémy také na Ukrajině. Od pátku přišlo o dodávky elektrického proudu 71 měst a obcí v sedmi z 24 správních oblastí země. Nejvíce postižená je Oděská oblast, kde je bez dodávek elektřiny 35 měst a obcí. Ve Lvovské oblasti je bez proudu 14 míst a v Chersonské deset.

V Oděské oblasti mají také velké problémy v dopravě. Kvůli hustému sněžení vznikly na řadě silnic závěje a v kolonách pak uvízlo na šest desítek aut. Podobná situace je podle listu Ukrajinska pravda i v Chersonské oblasti, kde záchranáři za 24 hodin vyprostili ze závějí 21 aut, ve kterých bylo 49 lidí. Nejčastěji zasahovali mezi městy Cherson a Mykolajiv, které je správním centrem sousední Mykolajivské oblasti.

V jižním Srbsku zase nepřetržité sněžení odřízlo od okolního světa během dvou dnů 103 vesnic, informovala o tom televize B92. V oblasti Sjenica byl vyhlášen mimořádný stav. Tři obce v oblasti nemají už dva dny dodávky elektrického proudu. Další tři vesnice jsou už čtvrtý den bez vody a obyvatelé musejí vodu pro napojení dobytka získávat ze sněhu.

Turecko zastavilo lodní dopravu v Bosporu

Turecké úřady v sobotu kvůli silnému sněžení a snížené viditelnosti zastavily lodní provoz ve frekventované Bosporské úžině v Istanbulu. Zatím není jasné, kdy bude průliv opět otevřen, upozornil na svém webu turecký list Hürriyet.  

Nepříznivé počasí ovlivnilo také leteckou dopravu. Několik leteckých společností zrušilo desítky letů z obou mezinárodních letišť u Istanbulu. Zrušeny jsou od pátku také mnohé trajekty. 

Sněžení vyvolalo kalamitu také na tureckých silnicích: nejméně 11 nákladních vozidel havarovalo na nejrušnější dálnici vedoucí z Istanbulu na východ země. V důsledku toho na silnicích vznikly dopravní zácpy.

Zpravodajský web stanice BBC informoval, že naopak s nedostatkem sněhu se potýkají Švýcarské Alpy. Tak málo sněhu tam ve stejném období bylo naposledy v roce 1864. Hoteliéři a majitelé ski resortů už pomalu počítají ztráty.