Rozmanitost není hrozba, vzkázala mladým Američanům Obamová

Nebojte se, následujte své cíle, kterých můžete dosáhnout díky dobrému vzdělání a tvrdé práci. Pak se můžete stát, kým chcete, vzkázala mladé generaci Američanů končící první dáma Michelle Obamová ve svém posledním projevu. „Rozmanitost není hrozba,“ prohlásila s tím, že hlasy šířící obavy a rozdělující společnost lze porazit díky naději a boji za americké hodnoty.

„Tvrdou prací to můžete dotáhnout i na prezidenta“

Obamová věnovala značnou část svého posledního projevu vzdělávání mladých Američanů. Ocenila mimo jiné, že se během posledních let zlepšily podmínky splácení studentských půjček. „Dnes máme rekordní počet absolventů středních škol a více lidí chodí na vysokou školu,“ podotkla s tím, že školní poradce je třeba brát jako hrdiny.

„Vězte, že tato země patří vám ze všech vrstev společnosti,“ vzkázala Obamová mladé generaci. Zmínila i potomky imigrantů nebo chudší vrstvy. „Díky vzdělání a tvrdé práci můžete dokázat cokoli, i stát se prezidentem. O tom je americký sen,“ řekla končící první dáma.

Michelle Obamová
Zdroj: Chip Somodevilla/Getty Images/ISIFA

Náboženská rozmanitost a tolerance jsou podle ní „ krásná americká tradice“, kvůli níž lidé do USA přišli, ať už jde o křesťany, muslimy nebo sikhy, všem je vlastní soucit. „Rozmanitost není hrozba, je to to, co jsme,“ zdůraznila. 

Všem mladým chci říci: Nikdo vám nesmí říkat, že nemáte místo v americkém příběhu, máte právo být tím, čím chcete být, to právo si ale musíte zasloužit, nebrat svobody jako samozřejmost.
Michelle Obamová

Lidé by se měli naučit zůstat informovaní, aby byli schopni kriticky přemýšlet a postavit se za americké hodnoty. „Pak budete pozitivní silou,“ konstatovala Obamová. Zdůraznila přitom sílu naděje – víru v něco lepšího. „Pokud za to budete bojovat, dokážete se povznést nad hlasy, které šíří obavy a rozdělují společnost,“ prohlásila také Obamová.

První dámou USA byla dlouhých osm let. Proslula hlavně bojem proti dětské obezitě a snahou zajistit práci válečným veteránům. Demokratického prezidenta Baracka Obamu nahradí ve funkci už 20. ledna republikán a miliardář Donald Trump.

Poslední projev manželky amerického prezidenta Michelle Obamové (zdroj: ČT24)