Antarktický ledovcový šelf v rozkladu: Odlamuje se kra velká jako Ústecký kraj

Od Antarktidy se zřejmě brzy odtrhne jedna z deseti největších dosud zaznamenaných ker. Trhlina v šelfu ledovce Larsen C se podle vědců v prosinci významně zvětšila – v současné době měří přes sto metrů. Celkem 5 tisíc kilometrů čtverečních ledu se pak oddělí. Pro představu – jde o plochu zhruba velikosti Ústeckého kraje.

Larsen C o tloušťce 350 metrů je nejsevernější ledovcový šelf v Antarktidě. Pohybuje se na západním okraji kontinentu a brzdí tok ledovců. Pokud se z něj uvolní takto obrovská kra, může to v budoucnu způsobit rozpad celého šelfu.

Vědci bedlivě sledují trhlinu v Larsenu C už řadu let. Larsen A a B se rozpadly v roce 1995 a 2002. Během loňského roku experti z britského projektu Midas hlásili, že trhlina v Larsenu C se rychle zvětšuje.

Ledovcový šelf Larsen B
Zdroj: Reuters/Stringer

V prosinci se zvětšila o 18 kilometrů za pouhých pár týdnů. Teď visí zhruba na dvacetikilometrovém „vlásku“. „Divil bych se, kdyby se v příštích několika měsících neoddělil,“ podotkl vedoucí projektu z Univerzity Swansea Adrian Luckman. Z radarových snímků prý vyplývá, že vytvoření kry je nevyhnutelné.

Podle výzkumníků se jedná o geografickou záležitost, ne o důsledek změny klimatu. Trhlina se vytvářela po celá desetiletí. Předpokládá se ale, že globální oteplování přispělo k urychlení procesu, i když pro to experti nemají přímý důkaz.

Zbývající část ledovce bude po oddělení kry méně stabilní než dosud. „Očekáváme, že v dalších měsících a letech může dojít i na eventuální kolaps. Je to ale velmi těžké předvídat. Naše modely ukazují, že (šelf) bude méně stabilní, ne že se okamžitě zhroutí,“ prohlásil Luckman.

Pokud by se všechen led, který nyní šelf zadržuje, dostal do moře. Hladina moře by se globálně zvýšila o deset centimetrů.