Expert: Mazat nenávistné komentáře? Je třeba hlavně zmírnit společenské napětí

Belgický boj s rasismem na internetu (zdroj: ČT24)

Proti rasismu na sociálních sítích chce důrazněji zakročit Belgie, která povolá dalších patnáct specialistů do zvláštní jednotky. Reaguje tak na urážky, jimž čelil otec jedné z obětí istanbulského střelce. „Takové komentáře vytváří nenávistnou atmosféru ve společnosti – ohrožují společenské soužití a mohou vést k frustraci dalších lidí, případně je inspirovat k násilným činům,“ říká odborník na extremismus Miroslav Mareš.

Jedenáctimilionové belgické království je zvlášť po islamistických útocích v Paříži a Bruselu svědkem zvýšeného počtu nenávistných komentářů na internetu. Naposledy šlo o oběť brutálního útoku v istanbulském klubu, kterou se stal třiadvacetiletý Belgičan Kerim Akyil.

Jeho otec žije ve Vlámsku a po ztrátě syna se nestačil divit. „O jednoho parazita míň,“ napsal někdo na Facebooku. „Barevný Belgičan – hahaha – krásný úklid,“ uvedl jiný. „Je škoda, že si s sebou nevzal víc kamarádů,“ litoval další z uživatelů.

Rasistické komentáře
Zdroj: ČT24

„Nepohřbil jsem svého syna v Turecku. Přivezl jsem ho zpět. Jsem součástí Belgie. Jediné, co očekávám od Belgičanů, je trochu porozumění, prosím. Tihle rasisti jsou ubožáci,“ reagoval Ali Akyil.

Belgická policie oznámila, že aktivně hledá autory rasistických útoků na Kerima. „Jak může být někdo tak nelidský. Za tak dramatických okolností. Nerozumím. Je to příšerné,“ podotkl ministr vnitra Jan Jambon.

Pro boj s rasismem na internetu loni vzniklo speciální centrum na belgickém ministerstvu vnitra. Zavřít už nechalo na 400 facebookových profilů a twitterových účtů. „Tato jednotka dostane možnost posílit. Máme asi patnáct volných míst. Zpravodajské sledování ve virtuálním světě je stejně důležité jako v tom reálném,“ konstatoval Jambon.

Jednotka má na internetu vyhledávat obsah, který oslavuje teroristické činy, vyzývá k nenávisti nebo vyhrožuje novými útoky. Jejich autorům za to pak hrozí trestní stíhání. „Jeden komentář neznamená nic, ale celková masa nenávisti na internetu může způsobit vážné společenské napětí,“ upozornil expert na extremismus Miroslav Mareš.

Loni v květnu podepsala Evropská komise dohodu s Facebookem, Twitterem a YouTubem, ve které se zavázala k boji proti šíření nenávisti online. „Minulý rok jsem se setkal s jednou zástupkyní Facebooku na konferenci, která říkala, že Facebook poměrně intenzivně pokračuje. Někteří lidé z nevládních organizací ale říkají, že by Facebook měl postupovat mnohem důrazněji,“ konstatoval Mareš.

Jít pouze cestou represí nepomůže, tvrdí odborník

Sám žádná data neviděl, upozornil ale, že Facebook může jen obtížně kontrolovat příspěvky v menších národních jazycích, protože nemá dost specialistů, kteří by je přeložili. „Masa nenávistných projevů na internetu je také tak široká, že vyhledat všechno je asi nemožné,“ konstatoval odborník na extremismus.

Podle Mareše je otázkou, jestli jít dlouhodobě cestou represivních opatření a zda by nebylo lepší snažit se uklidnit společenské napětí, z něhož projevy vycházejí. „Jen mazat není úplně efektivní. Ten člověk si založí nový profil a bude je tam dávat dále,“ upozornil expert.

Vydáno pod