Po roce operací se „stromový muž“ z Bangladéše poprvé sám najedl

Sám se dokáže najíst a jeho ruce už nevypadají jako větve. Šestadvacetiletý muž z Bangladéše, přezdívaný „stromový muž“, může po roce operací začít žít alespoň dočasně normální život. S extrémně vzácnou chorobou bojoval od svých patnácti, na léčbu neměl. Na jeho případ upozornil novinář AFP.

Na nové videonahrávce agentury AFP má Abul Badžandar pravou ruku ještě v obvazu, levá ruka je vidět. Bradavice jsou odstraněné a je patrné, že pacient dokáže pohybovat i prsty. Výrůstky vážily dohromady pět kilo.

Abul pochází z chudých poměrů, proto se jeho stav nezačal řěšit v počáteční fázi nemoci. Mladý muž trpí nemocí zvanou epidermodysplasia verruciformis (Lewandowskyho-Lutzův syndrom).

Jde o velmi vzácné neléčitelné onemocnění. Lidská kůže se při něm podobá kůře stromů, proto se těmto pacientům říká stromoví lidé. Příčina může být dědičná, postihuje také osoby s výrazně oslabenou imunitou.

Nejde sedět ani stát na jednom místě, říká pacient

Výrůstky mu začaly překážet v patnácti letech. „Je mi to nepříjemné, nemohu zůstat v klidu, stát nebo sedět na jednom místě. Prostě mě to dohání k šílenství,“ konstatoval Badžandar. Virus způsobuje nádory a bradavice, ale i zvýšenou produkci keratinu, který tvoří nehty.

Abulův stav se nakonec tak zhoršil, že se rozhodl odcestovat se svou matkou, manželkou a dcerou do bangladéšské metropole Dháka, aby se mu dostalo nutné lékařské péče.

Na zákrok neměl peníze, pomohlo mu, že se o něm dozvěděl novinář z agentury AFP, který o případu napsal. Díky tomu se bangladéšská vláda nabídla, že mu operaci zaplatí. Začátkem minulého roku nastoupil do univerzitní nemocnice v bangladéšské metropoli Dháce.

„Pokud se uzdraví, bude se o nás moci starat, vychovávat svou dceru, vydělávat si na živobytí,“ podotkla jeho matka.

Budoucnost není růžová

Jak se bude Badžandarova nemoc vyvíjet dál, ovšem lékaři nedokážou odhadnout. „Tyto operace jsou jen dočasným řešením. Jelikož neznáme přesnou příčinu nemoci, nemůžeme ho definitivně vyléčit. Ale doufáme, že příště budeme moci odstranit jeho bradavice dříve, než dorostou tak obřích rozměrů,“ konstatoval lékař Samanta Lal Sen.

I když jde o vzácnou chorobu, Abul není první, kdo má tak dramatickou reakci na virus. Už před ním se proslavil Indonésan Dede Koswara, který rovněž podstoupil operaci ve snaze odstranit všechny své porosty.