Slovensko má první výskyt ptačí chřipky mimo chovy. Rakousko zpřísňuje preventivní opatření

Slovensko zaznamenalo třetí výskyt ptačí chřipky. Virus H5 byl potvrzen u volně žijících labutí na jihu země. Na svém webu to uvedla slovenská státní veterinární a potravinářská správa. Předchozí případy ptačí chřipky na Slovensku se týkaly chovů. V souvislosti s potvrzením výskytu této nemoci v Česku a na Slovensku se rakouské úřady rozhodly zpřísnit preventivní opatření. Mají zabránit jejímu šíření v chovech drůbeže. Informovala o tom agentura APA.

Nejnovější výskyt ptačí chřipky byl na Slovensku potvrzen nedaleko Komárna. Hospodář tamního mysliveckého sdružení nahlásil hromadný úhyn labutí na štěrkovišti u obce Velké Kosihy.

Veterinární inspektor u vodní plochy našel 26 uhynulých labutí, další nemocná labuť byla na místě utracena. Odebrané biologické vzorky následně analyzovala laboratoř, která přítomnost viru ptačí chřipky potvrdila.

Slovensko tento týden oznámilo výskyt ptačí chřipky u kachen v zoologické zahradě v Košicích. Na konci loňského roku byl virus prokázán i v soukromém malochovu v Bratislavě.

Labuť a kachny (Bodensee)
Zdroj: Reuters

Virus ptačí chřipky se od podzimu objevil v řadě evropských zemí, například v Německu, Rakousku, Chorvatsku, Slovinsku, Maďarsku či ve Francii, která kvůli viru nechá zlikvidovat statisíce hus a kachen.  Čeští veterináři ve středu oznámili nález dvou ohnisek v Jihomoravském kraji.

Přísnější prevence v Rakousku, další uzavřená zoo v Německu

V reakci na oznámení českých a slovenských úřadů o výskytu agresivní nemoci opeřenců zpřísnilo Rakousko preventivní opatření kvůli ptačí chřipce. Dosud zvláštní opatření platila jen v chřipkou postižených oblastech na západě Rakouska, úřady je ale nyní rozšířily na celou zemi.

Rakouští chovatelé budou muset mít drůbež jen v uzavřených prostorech, pitnou vodu jim nesmějí dodávat z otevřených zdrojů v přírodě a důkladněji musí probíhat i dezinfekce. Kromě Itálie a Lichtenštejnska potvrdily výskyt ptačí chřipky už všechny země sousedící s Rakouskem.

Kachní farma ve Francii
Zdroj: Reuters/Regis Duvignau

V severoněmeckém Schwerinu kvůli ptačí chřipce uzavřeli místní zoologickou zahradu. Vysoce agresivní kmen viru H5N8 našli u uhynulé husy sněžní, kterou v zoo chovali. Jak dlouho zůstane zoologická zahrada v metropoli spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko uzavřená, není podle jejího vedení zatím jasné. 

V Německu nejde o první zoologickou zahradu uzavřenou kvůli ptačí chřipce. Stejné opatření přijala už dříve zařízení v Hamburku či hesenském Kronbergu. Ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko se uzavřely zahrady už v Sassnitz na Rujáně a v Ueckermünde, kde se nakazil emu. Kromě sassnitzké zoo se všechny ostatní už mezitím zase otevřely.

Německo se potýká s ptačí chřipkou od loňského listopadu. V zemi kvůli ní vybili už kolem čtvrt milionu ptáků ve velkochovech.

Ve Francii se kvůli hromadné likvidaci opeřenců demonstrovalo

Francouzské úřady začaly hromadně likvidovat kachny a husy chované ve výbězích. Vybily již více než 300 tisíc kusů v oblastech napadených virem a podle listu Le Monde do 20. ledna chystají postupně z preventivních důvodů stejný osud dalším nejméně 700 tisícům kusů opeřenců.

Nové ohnisko ptačí chřipky se počátkem minulého měsíce vyskytlo na kachní farmě na jihozápadě Francie, kde uhynuly dva tisíce z pěti tisíc kachen. Již koncem listopadu se stejný vysoce nakažlivý virus H5N8 vyskytl u divokých kachen v oblasti Pas-de-Calais na severu Francie. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Odvětví umírá“, stálo na transparentu desítek chovatelů, kteří ve čtvrtek proti preventivní likvidaci jejich chovů demonstrovali. Sešli se u budovy vedení departementu Gers, který je nejvíce postižen. „Toto odvětví je ohroženo. Vážně uvažujeme o tom, že zastavíme činnost. Dále takto bez příjmů není možné pracovat,“ prohlásil chovatel kachen Christian Candelon.

„Vláda přijala skutečně velmi tvrdá opatření vůči našim chovatelům, ale jsou nejspíš jedinou šancí, jak umožnit obnovu této branže,“ řekl demonstrujícím předseda rady departementu a socialistický poslanec za Gers Philippe Martin.