Na syrské příměří dohlédnou rusko-turecké hlídky, narušitele čekají sankce

Syřané u Damašku trpí kvůli bojům nedostatkem vody (zdroj: ČT24)

Syrské opoziční síly drží slovo a nebojují, příměří ale porušuje druhá strana konfliktu. Může to zmařit mírové rozhovory v kazašské Astaně, varoval turecký ministr zahraničí. Ankara s Moskvou chtějí poslat do Sýrie hlídky, jež budou na klid zbraní dohlížet. Zároveň jednají o sankcích za jeho porušování.

Boje jsou už několik dní hlášeny z provincie Idlib a z okolí Damašku. Podle povstaleckých skupin vládní útoky v údolí Barada „ohrožují životy stovek tisíc obyvatel“. Lidé tam totiž nemají dost vody.

Vláda tvrdí, že zastavila přísun vody poté, co ji rebelové znečistili naftou. Opozice zase viní Damašek, že obsazuje a uzavírá klíčové nádrže.

„Nedostatek pitné vody vede k přenášení chorob, protože lidé pijí znečištěnou. OSN pomohla obnovit několik studní okolo Damašku. Od 22. prosince jsou jediným zdrojem vody pro celé město,“ podotkl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Nemyslím si, že by boje v údolí Barada mohly ovlivnit příměří. Není to klíčový faktor, i když je to důležitá lokalita. Tamní boje poslouží jako model pro akce proti ozbrojencům z Fronty dobytí Sýrie.
Mazen Bilal
politický analytik

Opozice hrozí bojkotem kazašských jednání, pokud Asadův režim a jeho spojenci nepřestanou s porušováním klidu zbraní. Část rebelů už účast v Astaně odmítla. Mírové rozhovory mají začít už 23. ledna.

Garantem nejnovější dohody je Rusko a Turecko. Také Írán ale musí vyvinout tlak na šíitské milice a syrskou vládu, aby dodržovaly příměří, konstatoval šéf turecké diplomacie Mevlut Cavusoglu. Povstalci prý své závazky plní.

Člen Svobodné syrské armády
Zdroj: Alaa Al-Faqir/Reuters

V textu dohody se píše, že „prostředníci zřídí hlídky v obývaných oblastech poblíž nynější kontaktní linie, aby zajistili dodržování příměří“, uvedl turecký deník Hürriyet.

Syrský režim viní z porušování příměří opozici. Situaci v zemi navíc komplikuje skutečnost, že do klidu zbraní nejsou zahrnuty džihádistické skupiny, jako je Islámský stát či Fronta dobytí Sýrie (bývalá An-Nusra). Ty často spolupracují s ostatními povstaleckými frakcemi.

Boje o Al-Báb se blíží k závěru, avizoval Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu oznámil, že ofenziva proti radikálům z Islámského státu, kterou vede Turecko se svými spojenci ve městě Al-Báb, brzo skončí.  Al-Báb leží u turecké hranice na trase, která je pro radikály životně důležitá pro dopravu zásob a posil do Sýrie. 

Erdogan je odhodlán „vyčistit“ i další oblasti v Sýrii včetně Manbidže. Toto město leží asi 50 kilometrů východně od Al-Bábu, v minulosti bylo rovněž v rukou Islámského státu, ale osvobodily je kurdské milice YPG.

Turecko do syrské války vstoupilo loni sice oficiálně, aby pomohlo porazit radikály, ale bojuje také proti YPG, aby Kurdům zabránilo ovládnout souvislý pás pohraničí. Kurdům dalo podmínku, aby vyklidili Manbidž. YPG s tím loni souhlasily s tím, že jim to umožní podílet se na osvobození hlavní bašty Islámského města Rakká.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN