Rumunský prezident jmenoval do čela vlády Grindeanua

Rumunský prezident Klaus Iohannis jmenoval do čela vlády sociálního demokrata Sorina Grindeanua. Prezident už podepsal jmenovací dekret, ale Grindeanu musí ještě získat souhlas parlamentu. Iohannis tento týden odmítl jmenovat premiérkou Sevil Shhaidehovou, kterou navrhovali rovněž sociální demokraté a která je muslimského vyznání.

Třiačtyřicetiletý Grindeanu je matematik a v minulosti byl starostou Temešváru v západním Rumunsku. Parlament by měl o nominaci hlasovat příští týden a předpokládá se, že Grindeanua schválí. Sociálnědemokratická strana PSD získala spolu se svým dlouholetým spojencem Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) v nedávných volbách většinu křesel v obou komorách parlamentu. Koalice tam má převahu 250 ze 465 mandátů.

Grindeanu po svém jmenovaní oznámil, že chce „uvést v praxi“ program vlády, jehož cílem je zvýšit minimální mzdu a granty studentům, snížit daně z prodeje a zrušit daně pro seniory, kteří pobírají malý důchod. O svém jmenování se prý dozvěděl prostřednictvím sms od prezidenta, který mu gratuloval.

Grindeanu je druhým kandidátem PSD na post předsedy vlády. Původně strana navrhovala ekonomku Shhaidehovou, která se mohla stát první muslimkou v čele rumunské vlády. Je turkotatarského původu a na post ji navrhl bývalý premiér a šéf PSD Liviu Dragnea. Jejím manželem je Syřan Akram Shhaideh, jenž loni získal rumunské občanství a vyjadřoval podporu syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Dragnea je rodinný přítel – byl Shhaidehové na svatbě. Vyzval rumunské zpravodajské služby, aby určily, zda manžel političky představuje bezpečnostní hrozbu. On sám o tom pochybuje.