Němci propustili muže podezřelého z vazeb na berlínského atentátníka

Německé úřady propustily čtyřicetiletého Tunisana podezřelého ze spojení s atentátníkem Anisem Amrim. Unesený kamion, jímž Amri najel na lidi na vánočním trhu v Berlíně, zastavil zřejmě během vražedné jízdy automatický brzdový systém. Zbraň, kterou Amri na útěku v Itálii vystřelil na italskou policii, měla stejný kalibr jako pistole, kterou použil při útoku v německé metropoli. Uvedla to mluvčí německé prokuratury.

Na Tunisana, jehož jméno úřady nezveřejnily, se státní zastupitelství rozhodlo neuvalit vazbu, takže byl propuštěn na svobodu. Policie jej zadržela ve středu v Berlíně, kde žil. Úřady také prohledaly jeho byt a obchodní prostory ve čtvrti Tempelhof na jihu města.

Na stopu Tunisanovi přišli vyšetřovatelé zřejmě po analýze Amriho komunikace. Jeho mobil předtím nalezli v kamionu, jenž byl použit při útoku na vánoční trh. Podle časopisu Focus Amri deset minut před berlínským atentátem rozeslal několik zpráv a fotografií islamistům v Berlíně a Porúří. Zadržený Tunisan byl údajně jedním z adresátů.

Po dalších možných Amriho komplicích pátrá policie i v dalších evropských zemích, zejména v Itálii, kde Amri pobýval a kam utekl po masakru v Berlíně. Italský premiér Paolo Gentiloni nicméně prohlásil, že Amri neměl v Itálii významnou síť kontaktů a případných pomocníků.

Čelní sklo kamionu, který vjel do vánočního trhu v Berlíně
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Brzdový systém zabránil větší tragédii

Ještě větší tragédii v Berlíně nejspíš zabránil automatický brzdový systém, který kamion polské speditérské firmy měl. Nákladní vůz jel vánočním trhem zhruba 70 až 80 metrů a poté zastavil. Média dříve spekulovala, že původní polský řidič kamionu Lukasz Urban narušil atentát svým odporem.

Pitva ale údajně prokázala, že v té době již nebyl kvůli střelnému zranění schopný s teroristou bojovat. Automatický brzdový systém se spustí v okamžiku, kdy vůz narazí do nějaké překážky.

Německé úřady vyšetřovaly Amriho kvůli podvodu

Prokuratura v Duisburgu začala Amriho v dubnu vyšetřovat pro podvod. Tunisan totiž loni v listopadu zažádal pod dvěma různými jmény o podporu pro žadatele o azyl ve městě Emmerich i Oberhausen. Letos v listopadu ale úřad vyšetřování zastavil, protože nevěděl, kde se Amri nachází.

V Římě a jeho okolí prohledala italská policie tři domy, v nichž Tunisan zřejmě loni pobýval, když se dostal z káznice na Sicílii.

Amri do Itálie připlul v roce 2011 spolu s dalšími desítkami tisíc mladých Tunisanů, kteří svou vlast opustili během protivládních nepokojů.

V italském vězení pak za žhářství a vyhrožování strávil tři a půl roku. Itálie se jej pak snažila deportovat do Tuniska, které jej ale odmítlo přijmout.

Po útoku v Berlíně z 19. prosince se Amri přes Francii do Itálie vrátil. V Miláně jej pak 23. prosince zastřelila policie.

Vydáno pod