Nové sankce by zničily naši spolupráci, varovalo Rusko Washington

Nové sankce proti Rusku by znamenaly snahu zničit spolupráci mezi dvěma zeměmi, varovalo Washington tamní ministerstvo zahraničí. Obamova administrativa má oznámit sérii opatření proti Moskvě kvůli údajným hackerským útokům na Demokratickou stranu před prezidentskými volbami. Případné rozšíření sankcí by ale mohl zvrátit budoucí šéf Bílého domu Donald Trump, píše ruská agentura RIA.

Washington přistoupí k rozšířeným protiruským ekonomickým restrikcím a diplomatickým omezením, tedy odpovídající reakci na ruskou operaci, sdělili CNN představitelé americké vládní administrativy. Restrikce prý nemají vystupňovat kybernetickou válku, aby se nevymkla kontrole.

Očekává se, že budou jmenovány osoby spojené s ruskou dezinformační kampaní, při níž údajně Rusové využili hackery ukradených informací z Demokratické strany k útoku na Trumpovu rivalku Hillary Clintonovou. O vině Moskvy se má hovořit v tajné zprávě CIA.

Sám Trump považuje, stejně jako Moskva, informace o ruském zasahování za směšné.  „Měli bychom se věnovat svému životu. Domnívám se, že počítače značně zkomplikovaly život. Celý ten počítačový věk to dopracoval tam, že nikdo přesně neví, co se děje,“ odpověděl Trump novinářům na dotaz, zda by USA měly Rusko potrestat sankcemi.