Irácké síly útočí na islamisty v pěti mosulských čtvrtích

Irácké speciální jednotky zaútočily na pět čtvrtí Mosulu. Ofenziva trvá už dva měsíce, postup vojáků ale zpomalil tvrdý odpor islamistů a špatné počasí. Irácký premiér Hajdar Abádí si myslí, že se vládním silám podaří porazit Islámský stát (IS) v celé zemi do tří měsíců.

Příslušníci iráckých speciálních jednotek, vojáci i policisté za podpory leteckých úderů po pauze zaútočili na radikály hned v pěti mosulských čtvrtích. Nad městem stoupal dým a v jeho ulicích se ozývala střelba.

Vojáci zatím dobyli asi čtvrtinu města, snaží se chránit statisíce civilistů, a tak se pohybují s rozvahou. Velitel speciálních sil ve východním Mosulu generál Abdal Vaháb Saadí v úterý uvedl, že do oblasti dorazily posily, což zvýšilo odhodlání jeho mužů pustit se do dalších bojů.

Nyní se jednotky nacházejí necelé tři kilometry od řeky Tigris, která město rozděluje na polovinu. Při náletech mezinárodní koalice pod vedením Spojených států byl tento týden zničen poslední most vedoucí přes řeku.

Vojáci většinou postupují dům od domu a snaží se zneškodnit islamisty, kteří měli více než dva roky na to, aby se na případnou ofenzivu připravili a opevnili. I v dobytých čtvrtích čelí příslušníci ozbrojených složek překvapivým útokům, ostřelování a explozím výbušnin umístěných v autech.

Radikálové mají dosud na svědomí přes 900 výbuchů bomb umístěných v automobilech v Mosulu a okolí. 

Mosul se dostal pod kontrolu islamistů jako jeden z prvních již v polovině roku 2014. Současná ofenziva je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003.

Podílejí se na ní desítky tisíc lidí. Elitní irácké jednotky jsou jedinou silou, která vstoupila do města z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, zatímco šíitské milice ze západu.

„Okolnosti naznačují, že Irák potřebuje tři měsíce, aby zlikvidoval DAIŠ,“ konstatoval v úterý irácký premiér. Jeden z velitelů mezinárodní koalice přitom nedávno tvrdil, že zničení IS a jeho buněk v Iráku a Sýrii potrvá mnohem déle – podle něj asi dva roky.