Duterte: Umělé ostrovy? Pokud by nastal problém, USA by měly Čínu zastavit

Filipínský prezident nemá vážné obavy z nových čínských umělých ostrovů v Jihočínském moři. Pokud by výstavba představovala problém, USA by měly přijít a proces zastavit, vyzval Washington Rodrigo Duterte. Některé země včetně Spojených států tvrdí, že Peking na ostrovech buduje vojenská zařízení.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si ale činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Sporné jsou třeba Spratlyho či Paracelské ostrovy. Mezinárodní arbitrážní soud v Haagu v červenci rozhodl, že Čína nemá na sporné ostrovy nárok a svými aktivitami porušuje práva Filipín. Peking ale verdikt neuznal. „Nemohu to nechat být, zanedbat to,“ konstatoval nyní Duterte. Kauzou se prý bude zabývat, až přijde správný čas.

Napětí v Jihočínském moři
Zdroj: ČT24

Čína navíc buduje v Jihočínském moři umělé ostrovy jako zázemí pro ranveje, přístavy a další strategické prvky. Na ostrovy přesouvá i raketové systémy, což dokládají satelitní snímky. Peking sice „militarizaci“ moře vytrvale odmítá, na druhou stranu ale takový krok považuje za oprávněný a stěžuje si na místní aktivitu letectva USA.

„Umisťování našich obranných zařízení na našem území je záležitostí naší obrany a je to plně v souladu s mezinárodním právem,“ zdůraznil v únoru mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hong Lei.

Čínská aktivita v oblasti se nelíbí ani Spojeným státům. Ty prosazují zachování svobody plavby a přeletů nad Jihočínským mořem a opakovaně vysílají do regionu své vojenské lodě a letouny. „Kdyby to (budování ostrovů) byl opravdu vážný problém, pak by Spojené státy měly jít příkladem a zastavit to,“ podotkl Duterte.

Peking naopak Washington obviňuje z toho, že oblast častými vojenskými hlídkami a cvičeními militarizuje.

  • Filipínský prezident pohrozil vládním zaměstnancům, že nechají-li se uplácet, potrestá je vyhozením z letícího vrtulníku. Už to prý jednou udělal a je připraven to udělat zase. Potrestal údajně tímto způsobem jednoho Číňana podezřelého ze znásilnění a vraždy.
  • Už před několika týdny přiznal, že v době, kdy působil jako starosta města Davao, lidi zabíjel, často z jedoucího motocyklu. Oběti podle něj byly osoby podezřelé z drogových zločinů. Starostou byl 22 let a svými činy prý chtěl povzbudit k podobnému jednání policii.
    Někteří senátoři upozornili, že by mohl kvůli těmto doznáním čelit odvolání z úřadu.