Kamery, zátarasy a stovky policistů. Kolín nad Rýnem čekají silvestrovské oslavy

Události: Bezpečnost v Německu během silvestrovských oslav (zdroj: ČT24)

V centru Kolína nad Rýnem bude na silvestrovské oslavy dohlížet 1500 policistů. Na nádražích a ve vlacích má hlídkovat i policie spolková. K dispozici budou vrtulníky. Ve městě přibydou také kamery. Právě v Kolíně nad Rýnem došlo minulý rok k největšímu počtu sexuálních útoků. Po útoku v Berlíně se navíc budou ve větších městech stavět zátarasy.

Necelé dvě stovky policistů, které loni hlídaly prostranství před katedrálou v Kolíně nad Rýnem, podlehly přesile pachatelů. Úřady slibují, že něco takového se nebude opakovat. „V rámci ochrany mnoha lidí, kteří chtějí v klidu oslavovat, důsledně zasáhneme v případě jakéhokoli nebezpečí,“ podotkl policejní ředitel Jürgen Mathies.

Nasazeno bude skoro dva tisíce policistů, přibydou vodní děla a bezpečnostní kamery. Před katedrálou platí zákaz používání pyrotechniky a vstupu do ochranných zón bude předcházet osobní prohlídka.

Nenecháme se zastrašit. Nenecháme si diktovat náš životní styl agresory, teroristy a kriminálníky.
Henriette Rekerová
starostka Kolína nad Rýnem

Bezpečnostní opatření nejsou reakcí jen na loňský silvestr, ale i na útok na vánoční trh v Berlíně z minulého týdne, kde radikál vjel do davu kamionem a zabil dvanáct lidí. Oslavy ve velkých městech po celém Německu proto bude chránit více betonových zátarasů než v minulých letech.

„Poslední dva týdny nám ukázaly, jak křehká může být naše bezpečnost,“ řekl Mathies. Policie je ale podle něj na oslavy příchodu roku 2017 v porýnské metropoli dobře připravená.

Vyšetřování loňského silvestra přitom není ani zdaleka u konce. Policie dosud v Kolíně nad Rýnem přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 právě kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění.

Téměř polovinu řízení už státní zastupitelství zastavilo – u většiny kvůli nedostatku důkazů, nebo proto, že se obviněné už nepodařilo dohledat.

Kvůli krádežím a sexuálnímu napadání ale stále běží 140 řízení. Podezřelými jsou většinou lidé ze severní Afriky, konkrétně z Maroka a Alžírska. Zatím padly přes dvě desítky trestů. „Myslím na ženy, které byly loni napadeny, a přeji jim, aby dokázaly tyto špatné zkušenosti překonat,“ vzkázala starostka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová.

Útoků během oslav bylo ve městě tolik, že policisté museli často zadržené muže podezřelé z násilných činů či krádeží nechat zase jít, aby mohli přispěchat na pomoc dalším obětem, uvedl dříve policejní ředitel. V Německu pak zesílilo volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu.

Policie před dómem v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: Maja Hitij/ČTK/DPA

V Rakousku dostanou ženy kapesní alarmy

K sexuálním útokům přitom došlo i v dalších zemích. Rakouská policie rozdává ženám zdarma kapesní alarmy, které jim mají pomoci, pokud by se během oslav dostaly do nebezpečí.

Celkem chtějí rakouští policisté rozdat před koncem roku po celé zemi 6000 kapesních alarmů, z toho 1400 v hlavním městě. Malá zařízení, která při stisknutí začnou vydávat zvuk o síle 110 decibelů, mají odstrašit případné násilníky a upozornit okolí na ohrožení své majitelky.

Policie je chce ženám nabízet spolu s informacemi, jak se chovat v případě nebezpečí, a to i přímo o silvestrovské noci.