Ruští potápěči vyzvedli i druhou černou skříňku, stroje typu Tu-154 nelétají

Události: Potápěči už vyzvedli druhou ze tří černých skříněk zříceného letadla (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé vyzvedli i druhou černou skříňku z havarovaného letadla, napsala agentura Interfax. První skříňka se záznamy o letu z ruského letadla, které v neděli spadlo s 92 lidmi na palubě do Černého moře, už je v péči odborníků. Dešifrování údajů může trvat i několik týdnů, a to přesto, že skříňka není podle expertů výrazněji poškozená. Rusko mezitím pozastavilo všechny lety strojů Tu-154, dokud nebude příčina nedělního pádu tohoto typu letadla zcela objasněna.

První nalezená skříňka je v dobrém stavu a obsahuje záznam o letu, což by mělo pomoci objasnit příčinu nehody. Skříňka, která byla vyzvednuta z hloubky 17 metrů, už byla převezena do Moskvy. Údaje ze záznamů budou analyzovat odborníci ministerstva obrany z centrálního výzkumného ústavu ruských leteckých sil v Ljubercy u Moskvy. V úterý večer agentura Interfax uvedla, že vyšetřovatelé vyzvedli z moře i druhou skříňku.

Ruští představitelé vylučují, že příčinou havárie mohl být teroristický útok. Vyšetřovatelé se kloní k hypotéze, že za pádem stroje byla chyba pilota, nekvalitní palivo nebo technická závada.

Došlo k závadě vztlakových klapek?

Podle ruského portálu Life.ru, který se odvolává na analýzu záznamníku hovorů z kokpitu, způsobila zřícení možná závada vztlakových klapek. Agentura AP uvedla, že tuto informaci nebylo možné prozatím ověřit, ale že zmíněný portál je znám svými dobrými vztahy s ruskými bezpečnostními úřady.

Podle mluvčí vyšetřovatelů Světlany Petrenkové natočil havárii letounu od vzletu až po pád náhodný svědek. Kromě tohoto záznamu už vyšetřovatelé zhlédli další obrazové nahrávky pořízené před odletem havarovaného stroje z letiště v Soči.

Zatím se podle ruských agentur našla těla 16 mrtvých a více než 150 částí lidských těl.  Na rozloze okolo téměř 10 kilometrů čtverečních pátrá po obětech i troskách přes 3 500 lidí, mezi nimi je stovka potápěčů a dále 45 lodí včetně podmořských plavidel. 

Černá skříňka musí zůstat ve stejném prostředí, v jakém byla nalezena, a v tomhle stavu se dostat do laboratoře. Proto se skříňka stroje Tu-154 uložila do kontejneru plného mořské vody z místa nálezu.
Martin Krupička
technik letadel, Czech Airlines Technics

Ministerstvo obrany oznámilo, že v hloubce asi 30 metrů se našlo dalších pět kusů havarovaného stroje. Pátrácí týmy nalezly také motor letadla a podle agentury Interfax určily i polohu dvou černých skříněk, z nichž jednu v úterý večer vyšetřovatelé z moře vyzvedli. Potápěči také vyzvedli dolní partii zadní části trupu letadla, kde by mohla být i zbývající skříňka. 

Skříňka zříceného letadla Tu-154
Zdroj: ČTK/AP

Běžně jsou v letadlech skříňky dvě, přičemž jedna zachycuje technické údaje o letu a druhá konverzaci z pilotní kabiny. Obojí je pak použito k objasnění příčin nehod. Letadlo Tu-154 ale mělo podle agentury Interfax skříňky tři.

Armádní letadlo Tupolev přepravovalo několik desítek členů pěveckého souboru Alexandrovci. Mířili z Moskvy do Sýrie, kde měli vystoupit pro vojáky nasazené v tamních bojích. Letoun se zřítil krátce po startu ze Soči, kde měl mezipřistání k dotankování paliva.

Vyzvedávání trosek letadla z Černého moře
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Oběti budou pohřbeny s vojenskými poctami

Ruská agentura TASS oznámila, že oběti nedělního leteckého neštěstí budou pohřbeny s vojenskými poctami na vojenském hřbitově, který se nachází na moskevském severovýchodním předměstí Mytišči.

Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý zároveň nařídil, aby pro tento soubor bylo v dohledné době vyčleněno 70 bytů kvůli náboru nových členů souboru.

Rodinám obětí poskytl stát psychologickou pomoc. Na molo v Soči i v úterý přicházeli lidé a na památku mrtvých na místo kladli květiny. 

Rusko zcela pozastavilo provoz Tu-154

Dokud nebude nedělní letecké neštěstí zcela objasněno, rozhodlo se Rusko pozastavit lety strojů typu Tu-154. S odkazem na bezpečnostní zdroje to uvedly ruské agentury. Tupolev je ruský dopravní třímotorový proudový letoun, který létá už více než 40 let. 

Šéf letové bezpečnostní služby ruské armády v neděli řekl, že letadlo, které spadlo krátce po startu ze Soči, bylo po technické stránce v dobrém stavu a naposledy prošlo technickou kontrolou v září. Pilot Roman Volkov údajně tuto trasu letěl už několikrát.

Ačkoliv je letadlo Tu-154 považováno za bezpečné, byl to právě tento typ Tupoleva, který se v roce 2010 zřítil za špatného pořasí při pokusu o přistání u ruského Smolenska. V troskách letadla tehdy zahynulo 96 lidí včetně polské státní delegace a prezidenta Lecha Kaczyńského.

Vydáno pod