Obama dál věří svým idejím. Trumpa bych porazil, tvrdí v posledním rozhovoru

Americký prezident Barack Obama věří, že navzdory vítězství Donalda Trumpa Američané dál podporují jeho vizi postupné změny. Řekl to v posledním rozhovoru pro politický institut Chicagské univerzity s tím, že kdyby proti miliardáři stál on, tak by ho porazil. Hillary Clintonová si podle něj v těžkých podmínkách vedla skvěle, ale nedokázala oslovit lidi, kteří zatím nepocítili dopady ekonomického oživení.

Končící americký prezident si myslí, že by Trumpa ve volbách porazil s programem postupné změny. „Téhle vizi stále věřím, protože věřím, že pokud bych znovu kandidoval a jasně ji vysvětlil, tak bych pro ni mohl získat většinu Američanů,“ prohlásil Obama.

„Během rozhovorů, které jsem vedl s lidmi po celé zemi, dokonce i ti, kteří se mnou nesouhlasili, říkali, že tento směr je ten správný,“ prohlásil Obama v pondělním rozhovoru. V důsledku Trumpovy výhry prý teď považují někteří Američané jeho vizi „naděje a změny“ z roku 2008 za pouhou fantazii.

„Kulturní změna směru tu skutečně je. Většina si uvědomuje, že Amerika je rozmanitá, tolerantní, plná energie a pohybu,“ konstatoval končící šéf Bílého domu.

Demokratka Clintonová porazila v listopadových volbách republikána Trumpa o 2,9 milionu hlasů, miliardář ale získal díky volebnímu systému více volitelů a stal se tak novým prezidentem USA.

Podle Obamy se Clintonová dostatečně nevěnovala nespokojeným Američanům, kteří nepocítili výhody toho, že se americká ekonomika dostala z krize. „Když si myslíte, že vyhrajete, máte tendenci stejně jako ve sportu polevit,“ podotkl Obama s tím, že Clintonová ale „hrála úžasně“ vzhledem ke skutečnosti, jak se k ní chovala média.

Obama také řekl, že Demokratická strana se letos nedokázala emocionálně napojit na zasažené komunity. Místo toho zdůrazňovala jednotlivé body programu. Až odejde z Bílého domu, chce pracovat s mladými demokraty – novináři i politiky, kteří by se měli snažit prosadit progresivní agendu mezi lidmi.

Končící prezident prý cítí odpovědnost jako občan vyjádřit své názory na důležité otázky a věnovat čas politickým debatám. „Víte, stále jsem občanem, což s sebou nese povinnosti a závazky,“ zdůraznil.

Hned po odchodu z Bílého domu chce Obama začít se sebereflexí a psaním knihy. Jeho rodina bude žít ve Washingtonu. „Musím být chvíli v klidu, utišit se. Nemyslím politicky, myslím vnitřně,“ dodal končící americký prezident.