Únosci libyjského letadla byli obžalováni z terorismu, o azyl na Maltě nežádají

Dva libyjští únosci letadla, které v pátek přistálo na Maltě, byli před maltským soudem obžalováni z terorismu a dalších zločinů. Informovala o tom agentura DPA, podle níž jim hrozí doživotní tresty. Únosci, kteří stále nesdělili motiv svého činu a nakonec na Maltě ani nepožádali o azyl, u soudu veškerá obvinění popřeli. O propuštění na kauci nepožádali.

Dva Libyjci ve věku 27 a 28 let unesli v pátek Airbus A320 libyjské státní letecké společnosti Afriqiyah Airways se 118 lidmi, který měl letět na vnitrostátní lince z města Sabhá do Tripolisu. Hrozili, že mají granáty a že stroj odpálí.

Letoun přistál na Maltě, kde se únosci po několika hodinách vzdali policii a propustili všechny cestující i členy posádky. Později se zjistilo, že u sebe měli jen repliky zbraní.

Před soud na Maltě byli pod přísnou ostrahou předvedeni dnes v poledne. Byli obžalováni z terorismu, únosu, použití síly na palubě letadla a omezování osobní svobody.

Podle zahraničních agentur jsou oba únosci stoupenci bývalého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího, který zemi vládl od roku 1969 do října 2011, kdy byl zabit během povstání.

Policejní zásah na maltském mezinárodním letišti
Zdroj: Reuters/Darrin Zammit Lupi
Vydáno pod