Putin vyhlásil kvůli letecké nehodě smutek, kondolují čeští politici i umělci

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na pondělí 26. prosince státní smutek. Učinil tak v reakci na zřícení ruského letadla s pěveckým sborem Alexandrovců do Černého moře u Soči. Současně slíbil pomoc pozůstalým a zevrubné vyšetření příčin katastrofy, které dostal na starost ruský premiér Dmitrij Medveděv. Soustrast Rusku už vyjádřil například prezident Miloš Zeman nebo premiér Bohuslav Sobotka, z řad umělců pak třeba Helena Vondráčková či Karel Gott, kteří s Alexandrovci v minulosti vystupovali.

Putin kondoloval pozůstalým, na pondělí 26. prosince vyhlásil státní smutek a premiéru Dmitriji Medveděvovi nařídil, aby vytvořil a řídil státní komisi pro vyšetřování katastrofy. „Uskuteční se pečlivé vyšetřování příčin katastrofy a uděláme vše, abychom poskytli podporu rodinám obětí,“ řekl Putin a vyjádřil pozůstalým soustrast.

Mezi prvními, kdo Rusku vyjádřil soustrast, byl český prezident Miloš Zeman. Podle sdělení jeho mluvčího přijal zprávu o havárii ruského letounu s pěveckým sborem Alexandrovců „s hlubokým pohnutím“.

V ruštině pak Ovčáček na Twitteru doplnil, že prezident vyjadřuje hlubokou soustrast nejen ruskému národu, ale také všem milovníkům kultury v celém světě. Pod záštitou Zemana se loni uskutečnila česká část turné Alexandrovců k 70. výročí osvobození a ukončení druhé světové války.

Za lidskou tragédii označil neštěstí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Leteckou havárii na Twitteru označil za velkou lidskou tragédii. „Vyjadřuji velkou lítost nad oběťmi havárie ruského letadla, ve kterém cestoval také legendární soubor Alexandrovců,“ napsal na sociální síti.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na Twitteru vyslovil soustrast s oběťmi leteckého neštěstí v Rusku. „Je to tragédie. Poselství o pokoji lidem dobré vůle bychom ale přeslechnout neměli,“ uvedl.

Kondelenci zveřejnil také předseda komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. „Rozdávali dlouhá léta radost při svých koncertech. Alexandrovci, soubor, který nemá obdoby, dnes zažívá chvíle smutku. Dovolte mi vyjádřit soustrast jejich rodinám a všem, kdo je měli rádi,“ napsal šéf KSČM v prohlášení.

Lítost vyjádřili i někteří čeští umělci. Zpěváka Karla Gotta zpráva o pádu letadla s Alexandrovci podle slov jeho mluvčí hluboce zasáhla. „Vzpomínku na společná vystoupení by si rád uchoval ve své mysli,“ dodala Gottova mluvčí Aneta Stolzová.

„Je to šokující zpráva, která mi ve sváteční ráno zasadila hlubokou ránu do srdce,“ reagovala Helena Vondráčková. Se souborem měla v příštím roce vystupovat na turné po Slovensku. „Zatím si netroufám odhadovat, jak to celé dopadne. Je mi to moc líto, v myšlenkách jsem s pozůstalými,“ dodala.

Letoun ruského ministerstva obrany Tu-154 se v neděli časně ráno zřítil do Černého moře poblíž města Soči s 92 lidmi na palubě, 64 Alexandrovců přepravoval na vystoupení pro ruské vojáky nasazené v syrské občanské válce. Na palubě mimo jiné cestovali i zástupci ministerstva obrany, devět novinářů a osm členů posádky. Z moře zatím záchranáři vylovili deset mrtvých, nikoho živého nenašli.

  • Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova je pěvecký a taneční soubor, který byl oficiálním armádním uměleckým souborem Rudé armády bývalého Sovětského svazu, nyní plní tutéž úlohu v Ruské armádě Ruské federace.
  • Soubor oficiálně zahájil svoji činnost v roce 1928. Na počátku měl jen dvanáct členů - osm zpěváků, dva tanečníky, jednoho harmonikáře a jednoho recitátora - a vedl jej pozdější národní umělec SSSR Alexandr Vasiljevič Alexandrov, tehdy mladý profesor hudby z Moskevské konzervatoře.
  • Soubor se později rozrostl až ke zhruba dvěma stovkám členů. Podle agentury TASS měl soubor 186 členů, včetně devíti sólistů a 64 zpěváků v mužském sboru, 38 členů orchestru a 35 tanečníků a tanečnic.
  • Jeho členové jsou výhradně muži, vybíraní ve velmi přísných konkursech. Jejich představení se skládají jak z ruských národních písní, tak církevních skladeb, ale provozují i moderní hudbu.
  • V Česku s Alexandrovci v minulosti vystupovali například Helena Vondráčková, Karel Gott, Lucie Bílá, Aleš Brichta, Petra Janů, Petr Kolář, Bára Basiková nebo houslový virtuos Pavel Šporcl. Nejbližší turné souboru v Česku bylo plánované na květen příštího roku.
Trasa ruského armádního letounu Tu-154
Zdroj: ČT24
Vydáno pod