Všichni turisté, kteří uvízli v lanovce v Itálii, byli evakuováni

Vítr uvěznil lyžaře na lanovce ve středisku Cervinia na severu Itálie (zdroj: ČT24)

Silný vítr, který místy dosahoval rychlosti až 150 kilometrů v hodině, uvěznil v sobotu odpoledne lyžaře na lanovce ve středisku Cervinia na severu Itálie. Zasekli se mezi dvěma horskými stanicemi v nadmořské výšce přes dva a půl tisíce metrů. Ve 12 kabinách uvízlo na 130 lidí. Všichni byli úspěšně evakuováni, záchranná akce skončila o půlnoci.

Třicet metrů nad zemí však někteří čekali na pomoc i více než devět hodin. Právě kvůli silnému větru záchranáři nemohli k evakuaci použít helikoptéry. Do kabiny se museli dostat přes sloupy a lyžaře pak spustit dolů.

„Bylo to dobrodružství se šťastným koncem. Měli jsme štěstí, v kabině nás bylo devět, takže byla těžká. I tak byly ale momenty, kdy se zvedla skoro vodorovně a to bylo děsivé. Naštěstí jsme v naší kabině byli všichni dospělí, s dětmi by byla celá situace složitější. Ale už je po všem, jsme v pořádku. Veselé Vánoce všem,“ podělil se o bezprostřední dojmy jeden z evakuovaných lyžařů.

  • Podobná nehoda se stala letos v září, kdy se zastavila lanovka na francouzské straně hory Mont Blanc. Zůstalo v ní více než 100 lidí, přičemž asi třicet z nich muselo v lanovce přečkat dokonce noc, protože evakuace byla za tmy přerušena.
Vydáno pod