Středobodem Vánoc je znovu Betlém. Slavily tam stovky lidí

Davy lidí se dnes shromáždily k vánočním oslavám v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus. Oslavy vyvrcholí tradiční půlnoční mší. V oblasti ubylo násilností, proto se očekává, že do města ležícího na okupovaném Západním břehu Jordánu dorazí mnohem více návštěvníků.

Desítky Palestinců i turistů zaplnily náměstí Jesliček před bazilikou Narození Páně. Ta byla postavena v místě, kde podle tradice Marie porodila malého Ježíška. Oslavy zahájil průvod skautů za zvuků píšťal, bubnů a dud. Jde o pozůstatek po Británii, která Palestinu do roku 1948 spravovala.

V oblasti panují přísná bezpečnostní opatření, palestinská policie prohledávala některé z příchozích. „Jsou to mé první Vánoce daleko od domova, ale je to skvělé být v Betlémě,“ uvedla jednadvacetiletá americká turistka Valeria.

Bartella: První klidné Vánoce po osvobození od islamistů

Výjimečné jsou tyto Váncoe také pro stovky iráckých křesťanů ve městě Bartella, vzdáleného asi 15 kilometrů východně od Mosulu. Důležité místo se v říjnu podařilo dobýt z rukou Islámského státu. Vánoční svátky mohou místní obyvatelé slavit poprvé od roku 2013.

„Cítíme smutek a zároveň i štěstí,“ uvedl místní biskup ještě před konáním vánoční mše v bartellském kostele, který byl během islamistické vlády těžce poškozen. „Jsme smutní, když vidíme, co se stalo s našimi nejposvátnějšími místy,“ dodal s odkazem na poničené sochy a kříže. Na druhou stranu se ale prý cítí šťastný kvůli tomu, že se ve městě může uskutečnit první mše po několika letech.

Křesťané v oblasti dostali většinou od Islámského státu na výběr: buď zaplatí daň, přestoupí na islám nebo zemřou. Množství lidí tehdy před násilnostmi uprchlo do kurdských oblastí Iráku.

Ještě nejspíš nějakou dobu potrvá, než se budou moci všichni lidé do města vrátit, v oblasti bylo totiž poškozeno množství budov i infrastruktura. První obyvatelé ale již dorazili. „Dnešek je nejlepším dnem mého života. Občas jsem si myslela, že se už nikdy nevrátím,“ uvedla jedna z místních obyvatelek, která našla dočasné útočiště v kurdském Irbílu.

Irácká armáda dobyla Bartellu již v říjnu, krátce po zahájení ofenzivy s cílem dobýt Mosul. Ofenziva je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

V samotné Bartelle krátce po osvobození natáčel náš zpravodaj Jakub Szántó:

Irácká Bartella zůstává i po vyhnání islamistů liduprázdná (zdroj: ČT24)