Saddámova dcera pochválila Trumpa za politickou citlivost

Nejstarší dcera bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna Ragha ocenila nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa za „politickou citlivost“. V rozhovoru se stanicí CNN řekla, že za chaos, který roztříštil Irák, jsou odpovědné USA a že doufá, že Trump bude postupovat odlišně.

Podle Raghy Husajnové má Trump postřeh a bude postupovat jinak než Barack Obama.„Poukázal na omyly ostatních, zejména v Iráku, což znamená, že si je dobře vědom chyb, které byly napáchány v Iráku a na mém otci,“ řekla.

Trump v kampani řekl, že byl proti invazi, která v roce 2003 Saddáma svrhla. CNN ale upozornila, že Trump iráckou válku v několika rozhovorech před ní i po ní podpořil. Saddáma označoval za špatného, ale zároveň ho oceňoval za to, že uměl zabíjet teroristy.

Podporu IS Ragha odmítá

Ragha žije po zadržení a popravě svého otce v Jordánsku a Bagdád požádal Ammán o její vydání s obviněním, že podporuje teroristické skupiny, jež usilují o svržení irácké vlády.

Osmačtyřicetiletá Ragha CNN řekla, že není zapojena do politiky a nepodporuje žádnou skupinu ani politickou stranu. Bagdád ji nedávno obvinil z podpory Islámského státu (IS) a z toho, že projevila radost, když tato skupina obsadila Mosul.

Ragha ujistila, že ona ani rodina nemají s IS a podobnými skupinami nic společného. „Důkazem toho je, že se tyto skupiny dostaly k moci po našem odchodu, když naše vláda skončila,“ řekla.