Podezřelého Tunisana zachytila kamera u mešity v Berlíně jen pár hodin po útoku

Podezřelého Tunisana Anise Amriho zachytila jen osm hodin po útoku sledovací kamera u mešity v Berlíně. Informovala o tom stanice RBB, která záznam s Amrim získala. Policejní komando tam ve čtvrtek provedlo razii, ale bez úspěchu. Německé nejvyšší státní zastupitelství na Amriho vydalo zatykač. Je přesvědčeno, že řídil kamion, který vjel v pondělí do davu na vánočních trzích. V kabině se podle německého ministra vnitra našly Amriho otisky. Při útoku zemřelo dvanáct lidí.

Německá policie v souvislosti s berlínským útokem prohledala ubytovnu v Severním Porýní-Vestfálsku. Další razie se odehrály v západoněmeckém Dortmundu i v Berlíně.

Na akci v Emmerichu v Severním Porýní-Vestfálsku, kde dříve Amri bydlel, se podle německých médií podílelo asi sto policistů. Další zákroky se prý uskutečnily v berlínských čtvrtích Kreuzberg, Moabit a Prenzlauer Berg. Prohledán byl také autobus v Heilbronnu.

Krátce po atentátu podezřelý navštívil mešitu v Berlíně

Ve čtvrti Moabit policie provedla zátah v mešitě, kterou Amri navštěvoval. Byl tam i v noci na úterý krátce před čtvrtou hodinou ranní, tedy zhruba osm hodin po atentátu. Dokazují to záběry policejní sledovací kamery. 

Při zmíněné mešitě působí spolek Fussilet 33, který je podle zpráv tajných služeb centrem islamistů. Policie tam zasahovala už loni v reakci na informace, že spolek vybírá peníze na činnost teroristického hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii a že se tam rekrutují bojovníci IS. V mešitě se podle Berliner Zeitung schází muslimové především z Kavkazu a Turecka.

Policie se o mešitu ještě před atentátem očividně zajímala, proto u ní měla sledovací kamery. V hledáčku úřadů byl dříve také Amri, ale berlínská prokuratura jeho sledování v září zastavila, protože neměla dostatek důkazů, že představuje nebezpečí.

Nejvyšší státní zastupitelství potvrdilo, že proběhlo několik razií a vydalo na Amriho zatykač. Razie se ovšem zpozdily – v Berlíně kvůli tomu, že policii chybělo rozhodnutí příslušného soudu. V Severním Porýní-Vestfálsku bylo zase rozhodnutí o zásahu neplatné kvůli gramatické chybě.

V kabině kamionu byly Amriho otisky

Už dlouho jsme teoreticky věděli, že jsme cílem islámského terorismu, přesto, když se stane něco takového, změní se naše vnímání. Neustále myslíme na příbuzné obětí i zraněných, také těmto lidem dlužíme co nejlepší práci.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Tunisan policii dál uniká. Jeho bratr ho vyzval, aby se vzdal. Amriho otisky se podle německých médií našly na dveřích kamionu. Ministr vnitra Thomas de Maizière později uvedl, že se otisky našly v kabině kamionu a policie má podle něj další důkazy, že tento podezřelý je s velkou pravděpodobností pachatelem. Už dříve policie našla jeho dokumenty, peněženku i mobil, uvedla stanice RBB.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung policisté kabinu kamionu neprohledali hned v pondělí večer, protože ji nechtěli „kontaminovat“ svým zápachem, než k ní pustí speciálně vycvičené psy.

Podle serveru Spiegel Online se Amri před časem nabídl, že spáchá sebevražedný atentát. Vyšetřovatelé to zjistili z odposlechů. Sdělení bylo údajně tak zakódované, že úřady nemohly na jeho základě žádat zadržení.

Amriho letos několik měsíců sledovaly německé úřady, protože se domnívaly, že si chce opatřit automatické zbraně. Při sledování ale podle německých médií žádné konkrétní důkazy nenašly, zjistily jen, že prodává drogy v berlínském parku Görlitzer Park, a tak sledování ukončily.

Amri má za sebou bohatou kriminální minulost. Samotné německé úřady ho vyšetřovaly kvůli podezření z možné přípravy vážného trestného činu, který ohrožuje národní bezpečnost.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Politici kritizují práci bezpečnostních složek

S přibývajícím množstvím informací o hledaném Tunisanovi přibývá kritických ohlasů na adresu bezpečnostních složek, a to hlavně od vládních konzervativců. Nelíbí se jim postup úřadů při sledování islamistů v Německu. 

„Informace týkající se práce úřadů, které od včerejška dostáváme, jsou otřesné,“ uvedl místopředseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Armin Laschet. Podle něj nefunguje efektivní výměna informací mezi spolkovými zeměmi. Bavorská CSU hned po atentátu vyzvala ústy svého předsedy Horsta Seehofera ke zpřísnění bezpečnostní a migrační politiky Berlína.

Expert na Německo Vladimír Handl ale žádný zvrat v přístupu Berlína nečeká. Vláda reaguje na výzvy průběžně. „Je to určitá politická hra. CSU potřebuje uspět ve volbách v příštím roce a zejména pak v zemských volbách v roce 2018, kdy bude bojovat o absolutní většinu ve svém zemském parlamentu. Seehoferovým fetišem se stala horní hranice 200 tisíc přijímaných uprchlíků, kterou chce prosadit,“ připomněl Handl.

Změny se většinou poznají až po pár měsících. Zatím to nevypadá, že by docházelo ke změně v chování obyvatelstva nebo v politickém postupu. (Vláda) postupuje velice střízlivě, racionálně. Hledá slabá místa v bezpečnostních opatřeních.
Vladimír Handl
expert na Německo

Žádný z desítek zraněných při pondělním útoku v Berlíně už není v kritickém stavu. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí potvrdil, že mezi oběťmi je i žena z Izraele. Její manžel byl vážně zraněn. Zemřela také mladá Italka, která v Berlíně dlouhodobě žila. Informoval o tom na Twitteru italský premiér Paolo Gentiloni. Byla to podle něj spořádaná občanka, na niž Itálie vzpomíná.

Poláci i Němci také vyjadřují soustrast a nabízejí pomoc rodině polského řidiče Lukasze Urbana, který zahynul v kabině uneseného kamionu. Na internetu se už objevila i petice, jež žádá, aby Polák dostal nejvyšší německé státní vyznamenání. Urbana pachatel útoku zastřelil podle německých úřadů zřejmě těsně po činu. Podle médií se předtím v kabině strhl zápas, při němž polský řidič dost možná zabránil ještě větší tragédii.

Znovuotevřené trhy jsou plné lidí

Vánoční trh u Pamětního kostela císaře Viléma (Gedächtniskirche), kde k útoku došlo, se dopoledne znovu otevřel veřejnosti. Kolem něj ale postupně vyrostly bezpečnostní betonové bariéry.

Na trhy dorazily už stovky lidí. Davy hlídají policisté se samopaly. Stánky nabízejí stejně jako před tragédií kromě tradičního svařeného vína i řadu dalších nápojů, jídel a výrobků. Z pietních důvodů se ale obchodníci vzdali výrazných ozdob, osvětlení a veselé hudby. Přes trhy také nebudou jezdit autobusy.

Kolem vánočního trhu v Berlíně rostou bariéry
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters