Možný berlínský útočník se údajně stýkal s radikálním „kazatelem bez tváře“

Tunisan Anis Amri hledaný v souvislosti s berlínským útokem byl podle německých médií v kontaktu s radikálním islamistickým duchovním, který je znám pod jménem abú Valá nebo také „kazatel bez tváře“. Toho považují úřady za hlavní postavu německé islamistické scény. Německá média také uvádí, že Amri v Berlíně dříve prodával drogy. Na internetu měl pátrat po návodu na výrobu bomby.

Po Tunisanovi pátrá celá Evropa. Německá policie uskutečnila razii v azylovém středisku v Emmerichu na západě Německa, kde Tunisan nějakou dobu žil, po možném útočníkovi se ale slehla zem. Za informace vedoucí k jeho dopadení nabízí Německo odměnu 100 tisíc eur (2,7 milionu korun).

Podezřelý je v souvislosti s pondělním útokem na vánoční trhy v Berlíně, kde vjel kamion do davu lidí, přičemž jich dvanáct zabil a další desítky zranil. Německo a další evropské země kvůli tomu zpřísňují bezpečnostní opatření.

Tunisanovy islamistické konexe

Podle zpráv německých médií byl Amri v úzkém kontaktu s „kazatelem bez tváře“ a jeho spolupracovníky, kteří byli stejně jako abú Valá zatčeni na začátku listopadu

Dvaatřicetiletý Iráčan Abú Valá dostal přezdívku kvůli tomu, že se na videích objevuje vždy jen zezadu. Podle vyšetřovatelů přesvědčoval mladé muslimy, aby se vydali do Sýrie bojovat za džihádisty, přičemž je i finančně podporoval. Jako jeden z mála radikálních kazatelů v Německu deklaroval svou podporu Islámskému státu a chválil zvěrstva, jichž se dopouští.

Amri byl spatřen v jeho společnosti na začátku tohoto roku, napsal bulvární list Bild. Podle Süddeutsche Zeitung dokonce žil s kazatelovým spolupracovníkem Bobanem S. nějakou dobu v Dortmundu.

Zahlédli ho i v cestovní kanceláři v Duisburgu, kde pobýval jiný extremistický kazatel Hasan C. Ten byl zatčen v souvislosti s radikalizací tří mladých Němců, kteří jsou souzeni v souvislosti s bombovým útokem na modlitebnu Sikhů v Essenu, připomíná britský Telegraph.

Tunisanova rodná oblast: Žádná práce, beznaděj a vlivní salafisté

Amri se narodil v roce 1992 v tuniském provinčním městečku Tataouine nedaleko libyjských hranic. V patnácti odešel ze školy a živil se příležitostnou prací, než v roce 2011 uprchl do Evropy.

Oblast kolem Tataouine je salafistickou baštou. Působí tam třeba buňka radikální skupiny Ansar Al-Šaría, kterou označila tuniská vláda za teroristickou organizaci. V roce 2015 odešlo z obce poblíž Tataouine dvacet lidí včetně pilota tuniské armády do Libye, kde se připojili k Islámskému státu, píše Die Welt.

List popisuje tuto oblast jako „místo zoufalství“, které vláda po staletí zanedbávala. Arabské jaro přitom situaci nezlepšilo – nezaměstnanost je vysoká, západní turisté téměř nejezdí a v sousední Libyi je stále občanská válka.

I Amriho rodina žije v chudých poměrech – Amri s nimi kontakt náhle přerušil před pár měsíci. Rodina ale nevěří, že by mohl stát za útokem, i když byl podle tuniských médií v nepřítomnosti ve své vlasti odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody za loupež.

Amri má za sebou bohatou kriminální minulost. Samotné německé úřady ho vyšetřovaly kvůli podezření z možné přípravy vážného trestného činu, který ohrožuje národní bezpečnost.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Do Itálie Amri připlul v roce 2011 spolu s dalšími desítkami tisíc mladých Tunisanů, kteří vlast opustili během protivládních nepokojů. V italském vězení pak za žhářství a vyhrožování strávil tři a půl roku.

Během výkonu trestu dostával opakovaně napomenutí kvůli špatnému chování, šikanování ostatních vězňů a vyvolávání rebelií. Z tohoto důvodu byl také často překládán do jiných zařízení, celkem prošel na Sicílii šesti káznicemi.

Z Itálie odjel přes Švýcarsko do Německa, kde byl od roku 2015. V Německu, kde neúspěšně žádal o azyl, se očividně připojil k radikálním islamistům. Amriho rodina o něm uvedla, že v Tunisku nebyl nijak nábožensky založený, pil alkohol a nemodlil se.

Amri měl prodávat drogy v berlínském parku

Tunisan nejméně jednou přímo komunikoval s Islámským státem a na internetu hledal, jak vyrobit výbušniny, napsal ve čtvrtek list The New York Times.

Německé úřady ho měsíce sledovaly kvůli možné přípravě loupeže, při které chtěl získat peníze na nákup automatické zbraně. Při sledování ale podle německých médií žádné konkrétní důkazy nenašly, zjistily jen, že prodává drogy v berlínském parku Görlitzer Park, a tak sledování ukončily.