Erdogan přijal dívku známou syrovým svědectvím na Twitteru

Sedmiletá Syřanka Bana, která zaujala svými zprávami na Twitteru o situaci v Aleppu zmítaném boji, se v Ankaře setkala s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Fotografii s Erdoganem zveřejnila Bana na svém twitterovém účtu, kde rovněž napsala, že je velmi šťastná. V krátkém videu uvedla, že prezidentovi „děkuje za podporu dětí v Aleppu a za to, že jim pomohl dostat se pryč z války“.

Syřanka na Twitter píše od září, zveřejňuje tam informace o sobě a svých blízkých, dává tam ale i fotografie a videa. Účet, který jí pomáhá spravovat její matka Fátima, již sleduje přes 355 tisíc uživatelů komunitní sítě.

Dívka byla tento týden spolu se svou rodinou evakuována z obléhané východní části Aleppa, poznamenala agentura AP. Ještě předtím ve svých tweetech žádala o pomoc tureckého ministra zahraničí Mevlüta Cavusoglua i americkou první dámu Michelle Obamovou.

Fotografii s Banou a jejími dvěma mladšími sourozenci zveřejnil na Twitteru i prezident Erdogan, který je přijal ve svém prezidentském paláci. Ke snímkům dodal komentář, že „Turecko bude obyvatele Sýrie vždy podporovat“.

Povstalecké oblasti Aleppa začaly mezitím opět opouštět autobusy vezoucí zbylé evakuované povstalce i civilisty. Evakuace byla pozastavena na skoro 24 hodin, lidé museli čekat na odvoz v mrazivých podmínkách.

Povstalci východní část Aleppa drželi od roku 2012, v listopadu ale syrská armáda se spojenci zahájila ofenzivu a východní čtvrti dobyla. Povstalci drží poslední enklávu, z níž jsou připraveni odejít, ale chtějí nejprve zajistit bezpečnost civilistů. Podle některých zpráv nedůvěřují vládě a bojí se, že budou na poslední chvíli na kontrolních stanovištích zadrženi. Evakuace začala minulý čtvrtek, ale dvakrát byla pozastavena.