Východní Aleppo opustili poslední povstalci. Město má podle opozice v rukou Asad

Z Aleppa byla evakuována poslední skupina povstaleckých bojovníků - město tak podle opozičních aktivistů zcela ovládá prezident Bašár Asad. Vedle toho pokračuje také převoz tisíců civilistů, po 24hodinové pauze se během středy autobusy znovu rozjely. Vládní jednotky souhlasily s evakuací a vytvořením potřebného kordonu jako součástí dohody.

První konvoje s lidmi evakuovanými z východního Aleppa přitom již ve čtvrtek dorazily do města Rášiddín, které leží západně od Aleppa a jež mají v rukou povstalci. Syrský prezident Bašár Asad označil pád Aleppa za historický okamžik.

Šíitští spojenci Damašku si vymohli, že spolu s evakuací Aleppa budou odvezeni lidé také z povstalci zablokovaných vesnic v Idlibu.

Mapa dobytí Aleppa
Zdroj: IHS/BBC

Aleppo má celkem opustit ve dvou konvojích zhruba 3000 lidí. Stejné množství má rovněž ve dvou sledech vyjet z vesnic Fúa a Kafrája. Dohoda dále předpokládá evakuaci dalších 1500 osob z těchto vesnic výměnou za stejný počet z měst Zabadání a Madájá v provincii Damašek, které obléhají provládní jednotky. Teprve v dalších fázích má dojít opět na obyvatele Aleppa.

Zprávy hovoří o tom, že na evakuaci čeká venku 15 tisíc lidí. Pokud se jejich přesun podaří, znamená to podle expertů mimo jiné velmi brzké ovládnutí celého města armádou.

Rada bezpečnosti OSN v pondělí schválila rezoluci, která povoluje vyslat do Halabu pozorovatele. Do východního Halabu dnes dorazili další pracovníci OSN, kteří dohlížejí na evakuace. Obnovení evakuací potvrdil i Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK), který v oblasti pracuje spolu se syrským Červeným půlměsícem.

Povětrnostní podmínky v oblasti jsou prý velmi nepříznivé a místní obyvatelé jsou již velmi vyčerpaní, uvedla organizace na twitteru. „Všichni pacienti již byli evakuováni, nemocnice Al-Kuds (jediná zbývající v oblasti), je nyní prázdná,“ uvedla mluvčí MVČR.

Povstalci východní část Halabu drželi od roku 2012, v listopadu ale syrská armáda se spojenci zahájila ofenzivu a východní čtvrti dobyla. Povstalci drží poslední enklávu, z níž jsou připraveni odejít, ale chtějí nejprve zajistit bezpečnost civilistů. Podle některých zpráv nedůvěřují vládě a bojí se, že budou na poslední chvíli na kontrolních stanovištích zadrženi.